Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden sluit groene economische overeenkomst met Liyang

Burgemeester Ferd Crone en burgemeester Jianghua Su ondertekenen de overeenkomst

Leeuwarden verstevigde vandaag de economische band met de Chinese stad Liyang. Dat gebeurde door het aangaan van een `Friendly Cities Relationship'. Burgemeester Ferd Crone en de heer Jianghua Su, burgemeester van Liyang, ondertekenden de overeenkomst voor duurzame en economische samenwerking. Beide steden gaan intensief samenwerken om de contacten tussen inwoners en bedrijven uit beide steden te bevorderen.

Samenwerking

Liyang en Leeuwarden werken al langer samen. Liyang doet volgend jaar mee aan de tweejaarlijkse Solar Challange op 8 juli 2012. De NHL bouwt een zonneboot voor Liyang waarmee zij deelnemen aan de race. Burgemeester Jianghua Su stelde voor om in de toekomst een zonnebootrace te organiseren op het meer bij Liyang.

Speerpunten

Schoon water en duurzame energie zijn twee speerpunten van Liyang. Burgemeester Crone: "Ze kiezen juist voor Leeuwarden om onze kennis over watertechnologie (of waterzuivering) en duurzame energie. We zijn niet voor niets hard op weg om het belangrijkste centrum voor watertechnologie in Europa te worden. Met ons trendsettend kennisinstituut Wetsus als middelpunt. En we hebben een aantal innovatieve bedrijven op het gebied van duurzame energie. Leeuwarden is de stad om Liyang verder te helpen".

Liyang

Liyang is een grote stad in het oosten van China met zo'n 760.000 inwoners. Burgemeester Crone is enthousiast over deze bijzondere samenwerkingsovereenkomst: "Het is fantastisch dat Liyang een langdurige en exclusieve samenwerking met ons wil aangaan. Chinese steden mogen maar met één stad in Europa een samenwerkingsverband aangaan. Deze samenwerking is goed voor onze gemeente."