Wageningen Universiteit en Researchcentrum 27 okt 2011
Nummer: P078

Een nieuwe test om bruine ratten in Nederland te testen op resistentie tegen gifstoffen die voor de bestrijding worden gebruikt, blijkt effectief. Dit blijkt uit een voorstudie van Wageningen UR Livestock Research en Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR. De studie is verricht in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

De bruine rat, ook bekend als de rioolrat, is een kosmopolitisch nachtdier dat zich thuis voelt in een vochtige en koele omgeving, zoals om en nabij huizen (kelders, kruipruimten), opslagplaatsen en een uitgebreid ondergronds gangenstelsel kan aanleggen. Ratten kunnen ziekten overbrengen zoals de Ziekte van Weil.

In de voorstudie werden met behulp van een nieuw ontwikkelde moleculair-biologische test 61 wilde bruine ratten afkomstig uit allerlei regioâs in Nederland onderzocht. Van dit aantal bleken er 24 verminderd gevoelig (resistent) te zijn voor gifstoffen. De ratten zijn kennelijk zo geëvolueerd dat zij wel van het gif eten, maar er minder makkelijk dood aan gaan.

Projectleider en plaagdierexpert dr. Bastiaan Meerburg vindt het gebruik van gifstoffen om ratten te bestrijden belangrijk in die gevallen waarbij men een plaag niet op een andere manier onder controle kan krijgen: âIn principe moet je eerst proberen om plagen zoveel mogelijk te voorkomen door voedsel, water en schuilplaatsen voor ratten te verwijderen, waardoor zij zich niet zullen gaan vermenigvuldigen. Mocht bestrijding toch nodig zijn, dan kan dat op verschillende manieren: door inzet van natuurlijke vijanden, klapvallen of gif. Gif is een uiterste redmiddel, maar moet dan wel effectief zijn.â

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft inmiddels de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van de uitkomsten van de voorstudie en de leden geïnformeerd over verdere vervolgstappen.