D66

donderdag 27 oktober 2011

Euroakkoord: Gematigd positief, belang democratische controle ontbreekt

D66 is gematigd positief over het Euroakkoord dat is bereikt door de regeringsleiders. De grote lijnen van het akkoord spreken aan met een vergroting van het noodfonds en de herkapitalisatie van banken. Alleen ontbreken belangrijke details hoe dit precies gaat gebeuren. En de vraag is of de maatregelen op lange termijn met meer begrotingsdiscipline ook zijn gewaarborgd.

Kan bazooka schieten?

Voor D66 is het van belang dat de Europese banken herkapitaliseren, het noodfonds meer vuurkracht krijgt, probleemlanden als Italië en Griekenland hervormen en een Eurocommissaris over bevoegdheden beschikt om landen op hun begrotingsdiscipline te controleren. Het Euroakkoord bevat elementen hiervan, alleen blijft het bij grote lijnen. De invulling van de maatregelen is onduidelijk. D66-Kamerlid Wouter Koolmees: "The devil is in the details. Die wil ik uitpluizen om tot een oordeel over dit Euroakkoord te komen. Hoe gaat het noodfonds vergroot worden, met welke landen zijn afspraken gemaakt? Er is nu een bazooka opgetuigd, de vraag is alleen of ie kan schieten."

Weg uit de achterkamers

Vooral het belang van economische integratie en democratische controle van de Eurolanden lijkt weinig aandacht te krijgen. Eurocommissaris Rehn (Economische en Monetaire Zaken) krijgt er wel een taak bij om de stabiliteit van de Euro te bewaken, alleen de vraag is wat dit betekent en wat het gewicht is van deze extra bevoegdheid. Europarlementariër (D66) Sophie in 't Veld: "Ik ben sceptisch. Een Eurocommissaris voor de Euro werkt het best met een volwaardig Europees economisch beleid. We moeten toe naar democratische controle en weg uit de achterkamers. Geen onderlinge handjeklap, maar openlijke regels waar landen die zich niet aan de gestelde afspraken houden op worden afgerekend. Dan voorkomen we dat landen in de toekomst opnieuw achterlopen op hun begrotingstekort en staatsschuld."