Gemeente Den Haag

Persbericht

Hoge boetes op dumpen afval

Harde actie tegen grote bron van ergernis

Hagenaars die hun vuilniszak te vroeg aan de rand van de straat zetten, komen daar vanaf 1 november niet meer zo makkelijk mee weg. Ook wie niet op heterdaad wordt betrapt, kan dan een boete aan zijn broek krijgen van 104 euro.
Wethouder Sander Dekker (Stadsbeheer) hoopt met de nieuwe aanpak een einde te maken aan een grote bron van ergernis. Jaarlijks worden er circa 13.000 vuilniszakken te vroeg op straat gezet, naast de ondergrondse container of in de bosjes gedumpt. Meeuwen, honden of katten scheuren ze open, waarna de inhoud door de straat waait.

Om hier echt iets tegen te kunnen doen, voert Den Haag het middel van `spoedeisende bestuursdwang' in. Nu werkt de gemeente alleen met de `bestuurlijke strafbeschikking' van 70 euro. Maar met de strafbeschikking is het vrijwel onmogelijk om mensen naderhand te beboeten, ook al is de `afzender' bekend omdat er een adreswikkel in de afvalzak is gevonden. Nu kan de overtreder simpelweg ontkennen dat hij de eigenaar is van de vuilniszak. Soms stapt hij daarna ook nog naar de ombudsman om een klacht in te dienen over de werkwijze van de gemeente.

Het middel van `spoedeisende bestuursdwang' draait de zaken om. De overtreder moet dan bewijzen dat de vuilniszak niét van hem is. Bovendien kunnen de kosten van verwijdering van het vuilnis op hem worden verhaald. Dat leidt tot een boete van 70 plus 34 euro. Valt iemand in herhaling, dan wacht nog een hogere boete. Wie voor de derde keer huisvuil te vroeg op een verkeerde plek neerzet, krijgt een rekening van drie keer 104 euro: 312 euro.

"We hebben gekeken hoe andere steden dit probleem aanpakken", zegt Dekker. "Bijvoorbeeld in Rotterdam en Utrecht zijn goede ervaringen met het middel van `spoedeisende bestuursdwang'. In 12 procent van de gevallen leidt dat tot bezwaren, maar de gemeenten worden vrijwel altijd in het gelijk gesteld. In Rotterdam wordt het middel jaarlijks 14.000 keer toegepast. En invorderen van het geld lukt in 99 procent van al die gevallen."