CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Raketten vanuit Gaza op Ashdod

do 27-10-2011

3 raketten werden woensdagnacht vanuit Gaza afgevuurd op Israel. Er waren geen gewonden, maar een aantal mensen moesten behandeld worden voor shock. In Rehovot was het de eerste keer dat het alarm afging vanwege een luchtaanval. De Israelische luchtmacht voerde nog dezelfde nacht een vergeldingsactie uit op vier terroristische doelen in de Gazastrook.

Een woordvoerder van het Israelische leger zei dat `de terroristische organisatie Hamas de enige verantwoordelijke is voor terroristische activiteit uit de Gazastrook'. Daar werd overigens ook aan toegevoegd dat Hamas op dit moment niet geïnteresseerd is om de situatie te laten escaleren en dat het waarschijnlijk een kleine militante organisatie is geweest die de aanval van vannacht heeft uitgevoerd.

Na de ruil van Gilad Shalit voor 1027 Palestijnse gevangenen is Hamas' populariteit in de Palestijnse gebieden weer gestegen. Het laatste wat zij nu willen doen, is Israelische vergeldingsacties over zichzelf afroepen. Andere terroristische organisaties denken daar echter anders over en proberen toch incidenten uit te lokken. Het Israelische leger is wel bezorgd over de verbetering van Hamas' wapenarsenaal: door de chaos in Libië na de val van Kadhaffi, is de wapensmokkel toegenomen en heeft Hamas wapens met een groter bereik kunnen bemachtigen. CIDI berichtte hier al eerder over.