MKB-Nederland



27 oktober 2011
Ondernemers blij met vergaande stappen euroredding

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat de Europese regeringsleiders vergaande stappen hebben gezet om de eurozone in stand te houden. Voor de Nederlandse economie en ondernemers in Nederland is dit van groot belang. Ons land leeft van zijn export, stellen de ondernemingsorganisaties. Het leeuwendeel daarvan gaat naar Europese landen en in aanzienlijke mate ook naar de zuidelijke lidstaten.

Tijdens de eurotop werd gisteravond besloten dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen 50% op hun Griekse staatsobligaties afwaarderen. Ook kwamen de Europese regeringsleiders overeen dat banken hun buffers moeten verhogen tot 9 procent, ten opzichte van wat zij hebben uitgeleend. Nederlandse banken voldoen hier al aan. Volgens EU-president Van Rompuy kunnen zij daarmee schokken van de schuldencrisis opvangen.

Ook zullen de lidstaten zich gaan houden aan de aanbevelingen van de Europese Commissie om financiële stabiliteit en economische groei te bevorderen. Deze passage in de slottekst is er op verzoek van minister-president Rutte ingekomen. De commissie wil namelijk de rol van de verantwoordelijke commissaris versterken met scherper toezicht en extra handhaving. Landen worden daarmee gehouden aan een strengere begrotingsdiscipline.

*