Nederlandse Vereniging van Banken

'Symptomen worden bestreden, nu oorzaken crisis aanpakken'

Reactie Nederlandse Vereniging van Banken op resultaat Eurotop

De afspraken die zijn gemaakt tijdens de Eurotop zijn een 'stevig antwoord' op de symptomen van de crisis maar de oorzaken daarvan worden nog onvoldoende aangepakt. Het komt er op aan strengere begrotingsregels te treffen die strikt worden nageleefd. Alleen zo kan de economie zich goed herstellen. Dat zegt voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken in een reactie op de uitkomsten van de Eurotop.

'De uitkomst van de Eurotop is een flinke opklaring maar de wolken zijn nog niet verdwenen. De regeringsleiders moeten nu doorpakken en de overheidsschulden omlaag brengen,' zegt voorzitter Boele Staal. Volgens Staal moet er een zelfstandige Europese autoriteit komen die in staat is landen te dwingen de begrotingsdiscipline te handhaven.

Het aandeel van de banken in het totale pakket maatregelen, zoals het verminderen van de Griekse schuld en het versterken van kapitaalbuffers, was voorzienbaar. De Nederlandse banken staan er goed voor en kunnen hieraan voldoen. Wel blijft de dreiging van een stapeling van regelgeving, waaronder een bankbelasting, die de kredietverlening aan burgers en bedrijven bedreigt en daarmee de economie kan schaden.

Ook de Nederlandse ondernemersorganisaties maken zich zorgen over de kredietverlening van banken aan bedrijven en keuren de voorgenomen bankbelasting af. Een opeenstapeling van maatregelen ten aanzien van banken dreigt de economie in een ruststand te brengen. Die kant moeten we niet op. Een Japans scenario van een jarenlang kwakkelende economie moet worden afgewend.' zegt Boele Staal.