Gemeente Haaksbergen


Draagvlakmeting

27-10-2011 Impressie centrum van Haaksbergen

Op maandag 24 oktober werden, onder toeziend oog van Notaris Lenderink, de stemmen voor de draagvlakmeting voor de BI-zone voor het centrum van Haaksbergen geteld. Van de ruim 169 stemgerechtigden brachten 117 ondernemers een geldige stem uit. Hiermee is voldaan aan de eerste eis dat 50% van het totaal gestemd moet hebben.

Gestelde eisen

Van deze 117 stemmen waren 80 voor en 37 stemmen tegen de invoering van de zone. Met de behaalde respons was een minimaal aantal voorstemmers nodig van 78. Tenslotte werd ook voldaan aan de laatste eis dat de voorstemmers meer WOZ-waarde vertegenwoordigden dan de tegenstemmers.

BI-zone

Het instellen van een BIZ is mogelijk sinds de lancering van de experimentenwet BI-zones in 2009, een wet voor en door ondernemers. Een BI-zone is een afgebakend gebied waarbinnen alle ondernemers een aan de WOZ gekoppelde heffing betalen en hiermee gezamenlijk investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. De gemeente int deze heffing en keert de opbrengst uit aan de rechtspersoon die namens de ondernemers de activiteiten gaat uitvoeren.

Centrumondernemers

Begin 2011 hebben diverse centrumondernemers de schouders eronder gezet om ook voor het centrum van Haaksbergen een BIZ van de grond te krijgen. Met de oprichting van de Stichting Centrummanagement Haaksbergen en het indienen van een meerjarenplan met begroting werden de eerste stappen gezet. Met de positieve uitslag kan men daadwerkelijk uitvoering gaan geven aan de plannen om het centrum van Haaksbergen beter op de kaart te zetten en meer bezoekers naar het centrum te trekken.

Stichting Centrummanagement

Iedere ondernemer binnen de zone kan zich bij het bestuur van de Stichting Centrummanagement aanmelden om deel te nemen aan de diverse werkgroepen die nu worden samengesteld. De mogelijkheid voor een brede inbreng is hiermee gewaarborgd. Voor de gemeente is de Stichting een belangrijke gespreksen overlegpartner voor het centrumplan waar nu volop aan gewerkt wordt.