Siemens

Persbericht

Den Haag, donderdag 27 oktober 2011

Evides kiest voor milieuvriendelijke Siemens ultraviolettechnologie bij drinkwaterproductie in west Zeeuws-Vlaanderen

Evides Waterbedrijf heeft zes ultraviolet- (UV) desinfectiesystemen van Siemens besteld voor de productielocatie Braakman (Philippine) in west Zeeuws-Vlaanderen. Hierdoor neemt de hoeveelheid chemicaliën die de drinkwaterleverancier in het zuiveringsproces gebruikt, aanzienlijk af. UV-systemen elimineren micro-organismen op een effectieve wijze, vormen een moderne processtap in drinkwaterbereiding en voldoen vanzelfsprekend aan alle wettelijke eisen ten aanzien van drinkwaterkwaliteit.

Op de drinkwaterproductielocatie Braakman wordt water uit de spaarbekkens in de Brabantse Biesbosch (Maaswater) gezuiverd tot drinkwater. Voor de hoofddesinfectie maakt men nu nog gebruik van een ozoninstallatie. Deze ozoninstallatie wordt vervangen door een nieuw te bouwen UV-installatie. UV-systemen zijn vaak effectiever dan andere desinfecteermethoden, met name bij het tegengaan van sporenvormende micro-organismen die zich kunnen inkapselen. Bovendien worden er minder bijproducten gevormd en gebruikt men minder chemicaliën in het operationele proces.

De productielocatie van Evides is opgesplitst in twee parallel geschakelde productiestraten, zodat de leveringszekerheid is gewaarborgd. Elke productiestraat bestaat uit drie parallelle strangen, waarvan er per straat één als reserve dient. Met een UV-reactor Barrier M3800 in iedere strang (in totaal dus zes stuks) bedraagt totale productiecapaciteit 2.400 m3 drinkwater per uur.

Iedere UV-reactor is uitgerust met drie gekalibreerde sensoren die, ter bewaking van de desinfectiegraad, de UV-intensiteit meten. Daarnaast kan elk afzonderlijk systeem worden afgesteld om aan de specifieke eisen te voldoen. Zo kan men iedere UV-reactor middels een PLC traploos regelen op exact de juiste intensiteit. Het geheel communiceert via Profibus DP, waardoor de UV-desinfectiestappen naadloos worden geïntegreerd in de totale procesbesturing van Evides. Elektronische voorschakelapparatuur tenslotte zorgt voor een hoge efficiëntie, waardoor een maximale desinfectie mogelijk is bij een laag energieverbruik.

Waterbehandelingsapparatuur vormt een belangrijk onderdeel van het portfolio van de Siemens-divisie Industry Automation, met een compleet productaanbod voor drink- en proceswaterbereiding en afvalwaterzuivering.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Water Technologies, Remko Knol
Tel: 070-333 3252, E-mail: remko.knol@siemens.com, Internet: www.siemens.com/water

Publicaties
Spotlight

26-10-2011 © Siemens Nederland N.V.