CDA


Wortmann: Akkoord op EU top: nu doorzetten
donderdag 27 oktober 2011
"Het akkoord dat gisterenavond is gesloten is goed nieuws voor Nederland. Er is belangrijke voortgang geboekt voor een onafhankelijke begrotingscommissaris met scherpe tanden. Een gemeenschappelijke munt kan niet overleven zonder een gemeenschappelijk begrotings- en economisch beleid." Dit zegt CDA-Europarlementariër Corien Wortmann in reactie op de besluiten. Zij waarschuwt echter dat het er nu op aankomt de besluiten zo snel als mogelijk uit te voeren.

Corien Wortmann: "De besluiten moeten onmiddellijk worden omgezet in daden. Lidstaten moeten hun huishoudboekjes op orde brengen en economieën hervormen, banken moeten veiliger worden door meer geld aan te trekken en de sturende rol van de Europese Commissie moet worden versterkt. Alleen dan trekken we Europa uit deze crisis."

Wel waarschuwt Wortmann dat deze oplossingen geen speelbal mogen worden van de lidstaten: "Cruciaal is dat eurolanden als Italië en Spanje daadwerkelijk gedwongen kunnen worden hun begroting aan te passen en economische hervormingen door te voeren. Om dit te bereiken hebben we een onafhankelijke Eurocommissaris nodig die stevige wettelijke bevoegdheden krijgt. Het Europees Parlement zal zich net als bij het '6-pack' opstellen als bondgenoot van landen als Nederland die zich inzetten voor ambitieuze wetgeving."