Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 27-10-2011 Protest tegen verkrotting heeft succes

Huurders in Amsterdam Oost hebben succes geboekt in hun strijd tegen de verkrotting van hun woningen. Corporatie Eigen Haard maakt de woningen voor 1 december weer leefbaar, regelt een vergoeding, en laat de jaarlijkse huurverhoging achterwege.

Woningcorporatie Eigen Haard heeft volgens de bewoners tientallen jaren nauwelijks onderhoud verricht aan de woningen aan de Amsterdamse Zeeburgerdijk. De woningen staan op de nominatie om gesloopt te worden, en zijn inmiddels ernstig verkrot. Ondertussen worden de panden wel gewoon verhuurd.

Afbeelding: schimmelvorming De bewoners willen een oplossing voor de lekkages, rottende kozijnen, zware schimmelvorming, grote scheuren in de muren, loszittende stopcontacten en onveilige balkons. Door al deze gebreken zijn de woningen in zo´n slechte staat dat de leefbaarheid er ernstig onder lijdt.

Aanpak onderhoud bleef uit

Afgelopen mei maakte de bewonerscommissie afspraken met de corporatie over het aanpakken van de gebreken, maar de beloofde reparaties bleven uit. Daarom zagen de huurders zich genoodzaakt om samen met de lokale SP hun eisen kracht bij te zetten met een protestactie. Op 10 oktober demonstreerden ze bij het hoofdkantoor van corporatie Eigen Haard.

Boodschap komt over

In reactie op het protest erkende de corporatie dat ze sneller in actie hadden moeten komen. Ze beloofden de gevraagde reparaties uit te voeren vóór 1 december, en startten een week later inderdaad met repareren. Volgens Atilla Selcuk, voorzitter van de bewonerscommissie, is dat een enorme stap vooruit. "Het lijkt er op dat de boodschap is overgekomen."

Financiële compensatie

De bewonerscommissie wist af te dwingen dat alle huurders een tegemoetkoming van EUR175,- krijgen, ofwel een halve maand huur. Als de reparaties op 1 december bij sommige woningen toch niet voldoende zijn, wordt de huur voor langere tijd gehalveerd, totdat de woning is opgeknapt. Bovendien blijven de jaarlijkse huurverhogingen tot de sloop achterwege.

Gezamenlijk actievoeren helpt

"Demonstreren heeft zin, dat is maar weer eens bewezen", zegt de Amsterdamse SP-er Erik Flentge. Hij hoopt dat het succes in Amsterdam Oost andere bewoners van verkrotte woningen inspireert om ook in actie te komen. Selcuk voegt toe: "Dit is bereikt omdat wij samenwerkten en samen eisen stelden. Alleen sta je niet sterk genoeg."