NEN


20-10-2011

NEN is blij met de verwachte inwerkingtreding van het nieuwe Bouwbesluit per
1 april 2012

NEN vindt het een goed idee dat als het nieuwe Bouwbesluit op 1 januari 2012 af is, dit vervolgens op 1 april 2012 inwerking treedt. Dit geeft de markt de mogelijkheid om aan de nieuwe regelgeving te wennen en tegelijkertijd wordt de onduidelijkheid over de te hanteren regelgeving beperkt. Volgens de planning van NEN zijn alle normen waarnaar wordt verwezen voor het eind van het jaar gereed.

Minister Donner van BZK heeft op 24 oktober voorgesteld de inwerkingtreding van het nieuwe Bouwbesluit uit te stellen tot 1 april 2012. NEN is het met de minister eens dat het belangrijk is dat de bouwsector kan wennen aan de nieuwe regelgeving. Om onduidelijkheid over de te hanteren regelgeving te beperken pleit NEN er wel voor dat het nieuwe Bouwbesluit snel in werking treedt. Dit schept tevens duidelijkheid over de normen waarmee het best kan worden gewerkt. Daarom kan wat NEN betreft het Bouwbesluit op 1 januari 2012 worden gepubliceerd en vervolgens op 1 april 2012 in werking treden.

Best practices

Tegelijk met het definitieve Bouwbesluit wordt de ministeriële regeling gepubliceerd. In bijlage 1 van deze regeling staan alle NEN-normen waarnaar wordt verwezen. Deze dienen als `best practices' en maken het voor partijen in de sector gemakkelijker om aan te tonen dat er aan de regelgeving van het Bouwbesluit wordt voldaan.

Nieuwe verwijzingen

Er is een aantal nieuwe verwijzingen naar NEN-normen. In het oog springend is NEN 7120 over de inmiddels bekende energieprestatie van gebouwen (EPG). In deze norm wordt verwezen naar NEN 7125 en NEN 8088, van die laatste norm wordt zeer binnenkort een correctieblad gepubliceerd. Ook zijn er een aantal nieuw aangewezen gas-, water- en brandveiligheidsnormen. Maar het meest bekend is nog wel de aanwijzing van Eurocodes in plaats van de TGB-bladen. Deze Europese normen kennen een bijlage die aanvullingen voor de nationale situatie omvat. Niet alle Eurocodes zijn aangewezen, toch zijn zij allemaal voor wat betreft constructieve veiligheid van belang.

Breed gedragen afspraken

NEN-normen die zijn aangewezen dienen als aanbevolen bepalingsmethode om gemakkelijker aan te tonen dat er aan de wet wordt voldaan. Dit komt omdat normen met alle belanghebbende partijen worden gemaakt en daarmee een breed draagvlak kennen. Tevens geven normen de markt veel duidelijkheid en bevorderen daarmee onder andere het handelsverkeer. Nadat de afspraken af zijn, zorgt NEN er vervolgens voor dat de normen voor de markt beschikbaar zijn, zowel op papier als digitaal. Met online normbeheerprogramma NEN Connect Bouwbesluit hebben u en uw collega's altijd toegang tot uw normcollectie en wordt u automatisch geïnformeerd over relevante NEN-normen.

NEN geeft ook een aantal cursussen en bedrijfstrainingen over het gebruik van normen. Zo organiseert NEN Cursussen op dit moment een voorlichtingsbijeenkomst over het nieuwe Bouwbesluit en de aangewezen normen.

Voor meer informatie over bouwregelgeving, het nieuwe Bouwbesluit en (aangewezen) bouwnormen kunt u kijken op www.nen.nl/bouwregelgeving.

Meer informatie