Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 27 oktober 2011

KNAW steunt ontwikkeling binnenstadcampus UvA

Gepubliceerd op 27 oktober 2011

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft in een brief aan de UvA laten weten dat de verhuizing van haar geesteswetenschappelijke instituten van Den Haag naar Amsterdam afhankelijk is van de realisering van een campus in de binnenstad. Als deze plannen niet door mochten gaan, beraadt het bestuur van de KNAW zich opnieuw over de locatie. Dit hoeft dan niet noodzakelijkerwijs Amsterdam te zijn.

De doorslaggevende reden voor de keuze voor Amsterdam is dat in combinatie met de geesteswetenschappelijke faculteiten van de UvA en de VU hier een van de grootste onderzoekscentra binnen de geesteswetenschappen ter wereld kan worden gerealiseerd. Dit brengt als consequentie met zich mee dat de Binnenstadcampus voor de geesteswetenschappen, inclusief de bibliotheek en het studiecentrum, er wel moet komen.

Het gaat bij de verhuizing om de volgende KNAW-instituten: het Meertens Instituut (al in Amsterdam), het NIOD (al in Amsterdam), het Huygens-ING (nu in Den Haag), DANS (nu in Den Haag) en de e-Humanties Groep (nieuw). Bij de instituten die van Den Haag naar Amsterdam worden verplaatst gaat het om ongeveer 150 arbeidsplaatsen. Ook het hoofdkantoor van de KNAW is in Amsterdam aan de Kloveniersburgwal gevestigd