Openbaar Ministerie

Gevangenisstraf en werkstraf voor grote verduisteringszaak Noordwijk

27 oktober 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 45-jarige man uit Noordwijk en een 29-jarige Noordwijkse veroordeeld voor verduistering, witwassen en valsheid in geschrifte. De 45-jarige Noordwijker werd veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf. De 29-jarige Noordwijkse medeverdachte werd veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Vanwege haar beperktere rol, kreeg de vrouw een lagere straf opgelegd dan de man. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Verduistering
De twee verdachten gaven leiding aan een bedrijf dat het vervoer van wit- en bruingoed (onder meer ovens, koelkasten, wasmachines,plasmaschermen) verzorgde van internetwinkels naar de klant. Hiervoor ontving het bedrijf remboursgelden die vervolgens weer moesten worden overgedragen aan de internetwinkels. Maar het bedrijf eigende zich dit geld toe en betaalde hiermee de chauffeurs van het bedrijf zwart uit. De verdachten schoven ook met allerlei bedragen tussen andere bedrijven en stelden valse facturen op. Om deze activiteiten te maskeren werd de bedrijfsadministratie valselijk opgemaakt.

De 45-jarige verdachte is ook veroordeeld voor het verduisteren van goederen. Rond het faillissement van het bedrijf werd een deel van de goederen die het bedrijf ter retour in ontvangst nam, niet teruggegeven aan de internetwinkeliers maar werden die spullen opgeslagen en vervolgens doorverkocht. Of de goederen werden in het geheel niet afgeleverd bij de klant.

Omdat de remboursgelden wel terugbetaald moesten worden, moest het bedrijf om geen argwaan te wekken uiteindelijk wel terugbetalen aan de internetwinkels. Maar dit gebeurde met een vertraging van soms wel drie weken. Zolang er nieuwe klanten bijkwamen, lukte het de verdachten om de achterstanden aan te vullen met nieuw ontvangen geld. In feite ontstond zo een piramideachtige constructie. Dit ging goed totdat er in 2008 door twee bedrijven aangifte werd gedaan en de politie een strafrechtelijk onderzoek startte. In totaal waren met de verduistering enkele tonnen gemoeid.

Met crimineel geld hebben de verdachten onder meer een woning en een boot gekocht en er werd een Porsche geleased. De woning is inmiddels verkocht maar er was beslag gelegd op de overwaarde van de woning. Het gaat om een bedrag van EUR42.000,- en de Haagse rechtbank heeft dit bedrag verbeurd verklaard. Ook moeten de verdachten samen ruim EUR400.000,- terugbetalen aan de gedupeerde bedrijven.