Kamer van Koophandel

Afgifte exportdocumenten aan de balie per 1/11 geconcentreerd in Den Haag

donderdag 27 oktober 2011

Steeds meer ondernemers regelen hun exportdocumenten al volledig digitaal bij Kamer van Koophandel Den Haag. Werd in 2009 nog slechts 15% van de exportdocumenten digitaal verstrekt, in 2011 is dit opgelopen tot 69%. Reden voor KvK Den Haag om de afgifte van exportdocumenten aan de balie per 1 november te concentreren in het kantoor aan de Koningskade in Den Haag.

Dit is een volgende stap in de door KvK Den Haag in 2009 ingezette koers van kostenverlaging en digitalisering van de dienstverlening. Manager Internationale Zaken Paulien Dirkzwager: We zien een grote stijging van het aantal digitale uitgiften en een forse krimp van het aantal klanten dat exportdocumenten liever aan de balie regelt. Onze exportmedewerkers ontvangen in Leiden gemiddeld nog maar zeven klanten voor exportdocumenten per dag. Dat is voor ons reden om deze werkzaamheden te concentreren op ons kantoor in Den Haag.

De ondernemers die voor hun exportdocumenten gewend waren in Leiden aan de balie komen zijn geïnformeerd over de nieuwe situatie. Dirkzwager: Ondernemers begrijpen de afweging, we hebben de situatie toegelicht. De meesten sturen de koerier voortaan naar Den Haag of stappen over op digitale afgifte.

Tot 1 november kunnen klanten met exportdocumenten nog terecht bij het KvK-kantoor in Leiden. Daarna is dit alleen mogelijk aan de Koningskade 30 in Den Haag. En uiteraard is digitale afgifte mogelijk. Dit is veilig geregeld, de ondernemer kan uit verschillende certificaathouders kiezen.

De KvK is een onafhankelijke dienstverlener die zich inzet om ondernemers verder te laten komen met ondernemen. Zij biedt deskundige ondersteuning en informatie aan ondernemers over de volle breedte van het ondernemerschap. Of het nu gaat over het starten van een bedrijf of het vinden van een opvolger. Over regionale ontwikkelingen of internationaal zakendoen. Ook biedt de KvK betrouwbare kennis over elk bedrijf en iedere branche, met het Handelsregister als bron. Daarnaast werkt de KvK mee aan projecten die regionale bedrijvigheid een impuls geven.

www.kvk.nl/exportdocumenten

Bron: KvK Den Haag