GroenLinks


Veteranenwet een feit

Vandaag wordt de Veteranenwet, op initiatief van de PvdA, SP, D66 en GroenLinks, nu met de steun van alle partijen in de Tweede Kamer, eindelijk een feit is. Hierdoor krijgen álle veteranen eindelijk de erkenning, waardering en zorg waar zij recht op hebben. Tweede Kamerlid Arjan El Fassed: "GroenLinks is verheugd dat met dit initiatief van de Kamer Nederland nu een volwaardig veteranenbeleid krijgt. Een bij de Nederlandse cultuur, historie en betrokkenheid bij internationale conflicten passend veteranenbeleid."

De wet geldt voor alle militairen die op missie zijn geweest, ook die nu nog bij Defensie werken. Volgens alle fracties hebben de veteranen recht op waardering voor hun inzet in oorlogen en tijdens vredesmissies.

GroenLinks Tweede Kamerlid Mariko Peters: "Dit is in meer opzichten een bijzondere wet. De wens voor een goede zorg voor veteranen staat los van politieke kleuren. De overheid krijgt nu de wettelijke taak de erkenning van veteranen te bevorderen. De staat krijgt een zware zorgplicht ten aanzien van veteranen en hun naasten, wat aan hun bijzondere positie recht doet. Het accent valt op preventie, gebruiksvriendelijke dienstverlening in de vorm van een veteranenloket en zorgcoördinator, en bevordering van laagdrempelige, informele conflictoplossing in de vorm van de veteranenombudsman."

Het initiatief lag in de Kamer allereerst bij de PvdA, SP, D66 en GroenLinks. In juni schaarden alle fracties zich erachter. Bijzonder is, dat deze wet niet van de regering maar uit de Kamer komt. Dit zegt wat over de regering en haar voorgangers, maar markeert vooral de bijzondere rol en verantwoordelijkheid die de volksvertegenwoordigers sinds de grondwettelijke artikel 100-procedure hebben bij de uitzending van militairen.

El Fassed: "De Tweede Kamer is en voelt zich verantwoordelijk voor de uitzending van militairen. Veteranen verdienen onze steun. Dat betekent een goede voorbereiding vooraf, afdoende begeleiding tijdens de missie, en ook zeker zorg en ondersteuning na de missie: de hele zorgketen dient op orde te zijn. En daar dragen we met deze Veteranenwet aan bij."