GroenLinks


Dankzij het akkoord dat de leiders van de eurozone vannacht bereikten lijkt een escalatie van de eurocrisis voorkomen. Maar van een overtuigende oplossing van de crisis is nog geen sprake, aldus de fractievoorzitter van GroenLinks Jolande Sap en haar collega in het Europarlement Bas Eickhout. Daarvoor bevat het akkoord teveel losse eindjes en zwakke plekken.

"Een escalatie van de eurocrisis lijkt voorkomen, maar de brand is nog niet helemaal geblust. Een goede uitwerking voor structurele oplossingen ontbreekt nog. Er moet niet alleen naar de korte termijn gekeken worden. Gebruik deze tijd voor een politiek bestuur in Brussel, een aanpak van de financiële sector en een stevig duurzaam Europees hervormingspakket dat perspectief op groei kan bieden. In de fractie gaan wij het pakket zorgvuldig wegen. Wij willen 110% bereidheid zien bij dit kabinet dat er gewerkt wordt aan de structurele oplossingen en die zwaar meewegen bij het beoordelen van het crisispakket", zegt Sap.

"De regeringsleiders hebben vannacht tijd gekocht", concludeert Eickhout. "Die tijd zullen ze moeten benutten om de crisis echt op te lossen, de banken veiliger te maken, de financiële markten in te tomen en de fundamenten van euro te verstevigen."

Veel van de genomen besluiten, zoals die over de vergroting van het blusvermogen van het euronoodfonds EFSF en de versterking van het economisch bestuur van de eurozone, moeten nog nadere invulling krijgen. "Het blusvermogen van het noodfonds wordt vergroot, maar anders dan premier Rutte zou ik het nog geen 'big bazooka' durven noemen", zegt Sap.

Volgens Eickhout krijgen de Grieken krijgen wat lucht, maar onvoldoende perspectief: "Een staatsschuldquote van 120 procent in 2020, waar de regeringsleiders op mikken, is nog steeds fors. Dat maakt het des te belangrijker om de ineenschrompeling van de Griekse economie te stoppen met een Marshallplan voor investeringen. Daarover zijn vannacht helaas geen nieuwe afspraken gemaakt."

De hervormingsplannen van brokkenpiloot Berlusconi zijn nog lang geen werkelijkheid. Het is onzeker of voldoende private beleggers mee zullen doen aan de vrijwillige afschrijving op de Griekse schulden. Eickhout "Als bijvoorbeeld Berlusconi zijn hervormingsbeloftes niet nakomt, kunnen de financiële markten maar al te snel weer gaan twijfelen aan het blusvermogen van het noodfonds. Het was veel overtuigender geweest als de EFSF was gaan samenwerken met de Europese Centrale Bank, die onbeperkt liquiditeit kan verschaffen. Helaas is deze optie voor Duitsland nog steeds taboe. Daarmee blijft de onzekerheid over de bereidheid van de eurolanden om de muntunie overeind te houden voortbestaan."

Eickhout wijst erop dat de positieve reacties op de beurzen slechts ten dele te danken zijn aan de besluitvaardigheid van de regeringsleiders. "Even belangrijk is de verklaring, gisteren, van toekomstig bankpresident Draghi dat de ECB klaar blijft staan om staatsobligaties van probleemlanden op te kopen. Dat toont aan dat de ECB onmisbaar is bij het blussen van de eurobrand."