Beste bibliotheek van Nederland 2011 staat in Hengelo

Persbericht van NBD|Biblion

Leidschendam - 27 oktober 2011 De openbare bibliotheek van Hengelo is gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2011 en mag een jaar lang deze eretitel dragen. De bibliotheek is gekozen uit twaalf genomineerden (één per provincie). Tijdens een feestelijk evenement in het Beatrixtheater, dat in het teken stond van de helden uit het bibliotheekvak, is de begerenswaardige NBD Biblion Award uitgereikt. De verkiezing is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad en vindt jaarlijks plaats.

De top 3
De Beste Bibliotheek van Nederland staat in Hengelo, omdat deze instelling - aldus de onafhankelijke jury - ondernemingslust en gastvrijheid uitstraalt. Bibliotheek Hengelo gaat een band aan met de vele bezoekers (1500 per dag) door veel persoonlijke aandacht en een scherp oog voor klantvriendelijkheid. De runner-up, Veenendaal, is -niet in de laatste plaats dankzij een prachtig nieuw pand- een sieraad voor de stad. De winnaar van het brons, Theek 5 in Gilze, wordt geprezen als kleine bibliotheek met een hechte verankering in de lokale gemeenschap.

Jurybeoordeling
Bij de beoordeling van de bibliotheken heeft de jury, die naast Mieke van der Weij bestond uit schrijfster Rosita Steenbeek en de bibliotheekexperts Chris Wiersma, Rob Vellinga, Jan Van Vaerenbergh en Wendy de Graaff, gekeken in hoeverre iedere bibliotheek in de eigen plaats een zo goed mogelijke voorziening biedt. Het gaat er om of de bibliotheek in kwestie binnen de gegeven mogelijkheden iets bijzonders van de eigen vestiging weet te maken.

Beste Bibliotheekproject van Nederland 2011
Voor het eerst heeft de jury dit jaar onderscheidingen uitgereikt in nieuwe categorieën. In de categorie Beste Bibliotheekproject strijkt de Zeeuwse bibliobus ColumBUS met de hoogste eer. De ColumBUS is een educatieve bus die op het Zeeuwse platteland leerkrachten ondersteunt bij hun werk. Sterk punt is de samenwerking met andere instellingen die zich op het onderwijs richten. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk het project SchoolBIEB van de bibliotheek 's-Hertogenbosch en de Bibliotheek op het Station, een coproductie van ProBiblio en de bibliotheek Haarlem.

Beste Jeugdbibliotheek van Nederland 2011
Tot Beste Jeugdbibliotheek van Nederland werd de Jongerenvloer in Rotterdam gekozen. Motivatie van de jury: 'In Rotterdam is het onmogelijke mogelijk gemaakt: een afdeling voor 15- tot 25-jarigen die druk bezocht wordt en een vaste groep bezoekers in een heel lastige leeftijd aan zich weet te binden'. Op de tweede plaats eindigde de jeugdbibliotheek van Hoorn (Babel), terwijl DOK Delft derde werd.

Beste Bibliothecaris van Nederland 2011
Lezers en genodigden van Bibliotheekblad bepaalden via stemming wie zich een jaar lang Beste Bibliothecaris van Nederland mag noemen. Mark Deckers werkzaam voor Blauwe Brug is winnaar van deze persoonlijkheidsprijs voor vakgenoten geworden. Hij leverde gedurende een reeks van jaren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het vak. Daarmee bleef hij collega's Jan de Waal van Bibliotheek Maasland en Karen Bertrams van ProBiblio voor.

Over Bibliotheekblad
Bibliotheekblad is het vakblad voor de openbare bibliotheeksector en wordt uitgegeven door NBD Biblion te Leidschendam. Het vakblad vol opiniërende artikelen, interviews, reportages, nieuws en achtergrondinformatie richt zich in eerste instantie op de beroepsbeoefenaren in openbare bibliotheken. Daarnaast is het ook interessant voor bibliotheekbesturen, overheden, de informatiesector, de cultuursector en de boekenbranche. Bibliotheekblad verschijnt twaalf keer per jaar. Enkele edities hebben de vorm van een special waarin dieper ingegaan wordt op een interessant thema.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.bibliotheekblad.nl



Razende Robot Reporter