Raad van State


donderdag 27 oktober 2011
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Katwijk van het bestemmingsplan 'Hoofdverkeersstructuur Kern Rijnsburg'. Het plan heeft betrekking op het dorp Rijnsburg en omvat drie belangrijke verkeersroutes. Het gaat om de Rijnsburgerweg in zuidelijke richting, de Oegstgeesterweg en de Sandtlaan in westelijke richting, en de Oegstgeesterweg, de Brouwerstraat en de Noordwijkerweg in noordelijke richting. Een randwegenstructuur ontbreekt in Rijnsburg. De gemeenteraad van Katwijk heeft dit plan vastgesteld vanwege de woningbouwplannen op verschillende locaties in de gemeente en de toename van verkeer die daarmee gepaard gaat. Voor die woningbouwplannen zijn ook bestemmingsplannen vastgesteld. Het gaat onder meer om de bestemmingsplannen 'De Kleipetten Zuid', 'Kamphuizerpolder 2004' en 'De Horn' en het uitwerkingsplan 'De Kleipetten 2002'. Het plan 'De Kleipetten Zuid' maakt de bouw mogelijk van maximaal 220 woningen, het plan 'De Horn' voorziet in de komst van nieuwe woningen en een school op diverse onbebouwde delen van het gebied. Daarnaast zullen 45 woningen worden gesloopt. In totaal worden daar 450 nieuwe woningen gerealiseerd. Op grond van het plan 'Kamphuizerpolder 2004' kan maximaal 113.000 m2 bedrijfsterrein en 19.500 m2 aan kantoren worden ontwikkeld. Verschillende inwoners en bedrijven van Rijnsburg komen tegen het bestemmingsplan 'Hoofdverkeersstructuur Kern Rijnsburg' in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral verkeersoverlast en een slechte bereikbaarheid van het bedrijventerrein waarop Flora Holland is gevestigd. Volgens hen is er nu al sprake van een overbelaste infrastructuur. De gemeente gaat uit van een te hoge capaciteit van de gebiedsontsluitingswegen en een te laag verkeersaanbod, aldus de inwoners en bedrijven. (zaaknummer 201008951/1)
Ook komen zij in beroep tegen de bestemmingsplannen die de woningbouw, het bedrijfsterrein en de kantoren mogelijk maken. Het uitwerkingsplan 'De Kleipetten 2002' (zaaknummer 201005233/1) wordt om 11.30 uur op zitting behandeld, het bestemmingsplan 'De Kleipetten Zuid' (zaaknummer 201003857/1) om 13.00 uur, het bestemmingsplan 'Kamphuizerpolder 2004' (zaaknummer 201002606/1) om 15.00 uur en het bestemmingsplan 'De Horn' (zaaknummer 201003777/1) om 16.00 uur.

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Oldenzaal van het bestemmingsplan 'Herontwikkeling Olieveld Schoonebeek - Locatie Rossum-Weerselo 6'. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil weer olie gaan winnen in het Drentse Schoonebeek. In 1996 is de winning van olie uit het olieveld Schoonebeek om economische redenen stopgezet. Door verbeterde technieken en de gestegen olieprijs is winning van de resterende olie uit Schoonebeek weer technisch en economisch haalbaar. Het injectiewater dat vrijkomt bij de oliewinning wordt via de ondergrondse pijpleiding naar een aantal lege gasvelden in Twente afgevoerd. In deze gasvelden zal het injectiewater worden opgeslagen. De gasvelden en de leidingen in Twente zijn zodanig bestemd in de vorige bestemmingsplannen dat deze alleen mogen worden gebruikt voor gaswinning. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk dat de gasveld in Rossum gebruikt wordt voor de opslag van injectiewater. Ook maakt het plan het mogelijk om de locatie voor waterinjectie geschikt te maken. Een aantal omwonenden komt tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonenden vrezen geluidsoverlast en grondwatervervuiling door lekkend injectiewater. Ook zijn zij bang voor schade aan hun woningen doordat de waterinjectie lichte aardbevingen tot gevolg zou kunnen hebben. Verder is het vullen van het gasveld met injectiewater in strijd met provinciaal beleid, aldus de omwonenden. Ten slotte (zaaknummer 201008186/1)

11.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Roermond van het bestemmingsplan 'Roerdelta fase 1'. Het plan maakt het mogelijk een voormalig industrieterrein aan de rand van het centrum van Roermond te veranderen in een gebied waar voornamelijk gewoond wordt. Verder kan in het gebied worden gewerkt, gerecreëerd en zijn er cultuurmogelijkheden. Fase 1 van dit project heeft betrekking op het gebied tussen de Bisschop Lindanussingel en de Roer. Het gaat om een gebied van ongeveer 20 hectare. Huurdersbelangengroep Hawinkels, een vastgoedbedrijf en een aantal inwoners van de stad verzetten zich tegen het plan en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het vastgoedbedrijf betwijfelt of de plannen van de gemeenteraad gerealiseerd kunnen worden, omdat niet duidelijk is hoe ernstig de verontreiniging in de bodem is en welke maatregelen getroffen moeten worden. Ook zou het plan economisch niet uitvoerbaar zijn. De huurdersbelangengroep en een paar inwoners van Roermond zijn het er niet mee eens dat het plan een parkeergarage mogelijk maakt op de plek waar zij nu garages huren. Enkele omwonenden vrezen aantasting van hun privacy en inkijk in hun woningen aan de Molenweg doordat zowel voor als achter die woningen nieuwe woningen mogen worden gebouwd. Ook zijn zij bang voor schaduwwerking en verlies aan zonlicht bij hun woningen en voor aantasting van de cultuurhistorische waarden rondom de Molenweg. (zaaknummer 201105489/1)