ME/CVS geneest door kankermedicijn

Persbericht van ME/CVS-Stichting Nederland

Een anti kankermedicijn kan de sleutel zijn voor het behandelen van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (ME/CVS).

Onderzoekers van het Haukeland Universitair Ziekenhuis in Bergen, Noorwegen, hebben de werkzaamheid aangetoond van het geneesmiddel Rituximab bij de behandeling van patiënten met myalgische encephalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS).

Rituximab helpt bij de verlaging van de B-lymfocyten, een type witte bloedlichaam dat een belangrijke rol speelt in de afweer.

Een placebo-gecontroleerde Fase II-studie omvatte 30 ME/CVS-patiënten die werden gerandomiseerd en kregen ofwel een behandeling met Rituximab ofwel een zoutoplossing toegediend.

Er werd geconstateerd dat van de 15 patiënten die met Rituximab werden behandeld, er 10 (67%) als gevolg van de inzet van Rituximab blijvende verbeteringen van ME/CVS-symptomen meldden.

De leidende onderzoekers, oncologen, Oystein Fluge en Olav Mella geven aan dat B-cel depletie word geassocieerd met de klinische verbetering bij tweederde van de patiënten en dat de vertraagde reacties op de Rituximab behandeling suggereren dat ME/CVS een auto-immuun ziekte is.

Op de uitkomst van het onderzoek wordt internationaal zeer positief gereageerd. Een van 'werelds leidende ME/CVS-experts, de Amerikaanse medische professor David Bell is zeer onder de indruk van de onderzoeksresultaten en heeft op het Noorse TV2 verklaard dat hij in de 25 jaar dat hij betrokken is bij ME/CVS, nog nooit zulke overtuigende en hoopgevende onderzoeksresultaten heeft gezien.

In Noorwegen is men reeds gestart met vervolgonderzoeken die er toe moeten leiden dat het medicijn op termijn kan worden voorgeschreven aan ME/CVS patiënten.

Meer informatie over het onderzoek,
http://www.research1st.com/2011/10/19/rituximab-trial/

De patiëntenorganisatie ME/CVS-Stichting Nederland behartigt de belangen van mensen met ME/CVS op het gebied van medisch en sociaal maatschappelijke zorg.

*

Links:
http://www.me-cvs-stichting.nl



Razende Robot Reporter