Gemeente Twenterand


Samen bouwen aan de toekomst van scholen: scholen en gemeente stellen huisvestingsplan op

Huren of kopen van gebouwen, extra ruimte creëren, gebouwen afstoten, nieuwbouw of renoveren, allemaal actuele onderwerpen die betrekking hebben op de huisvesting van scholen in de gemeente Twenterand.

Om dit op gestructureerde en samenhangende wijze uit te voeren heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand op 18 oktober jl. het Integraal Huisvestingsplan onderwijs (IHP) 2012-2021 'Bouwen aan de toekomst' vastgesteld. Wethouder Onderwijs Jan Binnenmars is blij met de inhoud van het plan, maar ook met de manier waarop het is opgesteld: "We hebben dit plan echt samen met de schoolbesturen opgesteld. Dat betekent dat er zowel bij hen als bij ons draagvlak voor is. Daardoor beperk je tijdens de uitvoering inhoudelijke discussies tot een minimum," aldus Binnenmars.

Het Integraal Huisvestingsplan is de afgelopen periode zichtbaar geworden in Vriezenveen (Weemelanden), waar inmiddels nieuwbouw is gerealiseerd (OBS De Weemewereld en De Shalom locatie De Weeme) maar ook in Den Ham waar de realisatie van de nieuwbouw gepland staat in 2012. Wethouder Binnenmars daarover: "Met deze nieuwe ontwikkelingen vernieuwt de gemeente Twenterand in ongeveer tien jaar tijd de helft van haar schoolgebouwen en dat is zeer zeker een bijzonder resultaat."

Ruimte bepalen
Het doel van het IHP is dus het voeren van een doelgericht en samenhangend beleid op het gebied van onderwijshuisvesting. Het is absolute noodzaak dat de gemeente Twenterand beschikt over een Integraal Huisvestingsplan (IHP). Mede op basis van een dergelijk plan, kunnen beslissingen op het gebied van de huisvesting van scholen genomen worden. Voorbeelden hiervan zijn het huren of kopen van gebouwen, extra ruimte creëren, gebouwen afstoten, nieuwbouw of renoveren. Overigens bestaat hiervoor ook het formele toetsingskader, de `Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Twenterand 2011'. In het IHP wordt ook de financiële speelruimte bepaald van het huisvestingsbudget. Hierdoor wordt duidelijk hoe in een meerjarig perspectief dit budget maximaal benut kan worden.

Het IHP loopt tot en met 2016/2017 met een doorkijk naar 2021. In 2016 zal er een update van het Integraal Huisvestingsplan plaatsvinden.

Gezamenlijke zorgplicht
Het opstellen van een Integraal Huisvestingsplan (IHP) is een wettelijke taak en komt voort uit de zorgplicht van gemeenten voor de onderwijshuisvesting. Daarnaast hebben ook de schoolbesturen een belang en zorgplicht ten aanzien van de huisvesting van de scholen.

Samenwerking
Het IHP is tot stand gekomen door een structurele samenwerking in de werkgroep onderwijshuisvesting. Die werkgroep heeft inhoud aan het plan gegeven. De werkgroep onderwijshuisvesting is vanuit het Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) opgericht en bestaat uit vertegenwoordigers van schoolbesturen en de gemeente Twenterand.

Het IHP wordt nog behandeld in de gemeenteraad.