Nederlandse Vereniging van Banken

'Prikkel eigenaren om groen te investeren in hun woningen!'

Per jaar krijgen eigenaren 'an offer they cant refuse' om minstens 150.000 woningen energiezuiniger te maken. Tenminste, als het kabinet hen goedkoop laat lenen via de Groenfondsen. Dat willen de initiatiefnemers van de Green Building Deal realiseren. Vandaag roepen de banken (verenigd in het 'Beraad Groenfondsen' van de Nederlandse Vereniging van Banken) en bouw-, installatie- en energiebedrijven samen de ministers Verhagen en Donner op om hun Green Building Deal te ondersteunen.

Eigenaren in beweging

Een relatief beperkt deel van de eigenaren van de circa 7 miljoen bestaande woningen hebben hun woningen al energiezuiniger gemaakt. Op dat vlak valt de komende jaren echter veel meer milieu-, woonlasten- en werkgelegenheidwinst te boeken. Subsidies hebben woningeigenaren de afgelopen jaren gestimuleerd om in energiebesparing te investeren. Maar die tijd is voorbij. Hoe krijgen we de komende jaren veel meer eigenaren in beweging?, was dan ook de vraag die steeds nadrukkelijker gesteld werd bij de overheid, bedrijfsleven en vele andere organisaties die Nederland energiezuiniger willen maken.

Marktprikkel

Een nieuwe en meer bestendige financiële prikkel bij uitstek is de introductie van goedkope leningen. Via de Green Building Deal genereert één euro minder belastinginkomsten een private investering van 53 euro. Die investeringsimpuls is vele malen groter dan bij het verstrekken van subsidie. De Green Building Deal is ook een echte marktprikkel. Als het kabinet dit voorstel steunt, wordt het voor spaarders en beleggers weer aantrekkelijk om geld in de Groenfondsen te beleggen. Banken zullen van daaruit goedkope energiebesparingleningen in hun financiële producten opnemen. En bouwbedrijven en installateurs maken hun klanten er op attent dat ze bij de banken investeringen in energiebesparende maatregelen goedkoop kunnen financieren.

Impuls werkgelegenheid

Vanuit de bestaande Groenfondsen investeren beleggers al jaren in milieuvriendelijke projecten, die elk door de overheid eerst goedgekeurd moeten zijn. Het gaat vaak om zaken als Groen Label kassen, biologische landbouw, duurzame energie of agrarisch natuurbeheer. Als banken deze fondsen ook eenvoudig voor bestaande woningen mogen inzetten, dan worden vele vliegen in een klap geslagen. De CO2-uitstoot in de bebouwde omgeving gaat omlaag, net als de energierekening van de bewoners. Er wordt een impuls gegeven aan de werkgelegenheid in de bouw- en installatiesector. En de marktwaarde van een energiezuiniger woning neemt toe.

Green Building Deal

Het kabinet wil in het voorjaar van 2012 komen met een plan voor grootschalige aanpak van energiebesparing in de gebouwde omgeving, zo stond in de Green Deal die het kabinet op 3 oktober naar de Tweede Kamer stuurde. Bouwers, installateurs, banken en energiebedrijven willen dat plan met hun Green Building Deal kracht bij zetten en op korte termijn invulling geven.

* Download Green Building Deal-brief aan de ministers Verhagen en Donner

* Download bijlage Green Building Deal-brief

Meer informatie:

Neem contact op met: Bart van Leeuwen, sr. woordvoerder Nederlandse Vereniging van Banken