Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 oktober 2011

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) over de gevolgen van de grote ontslaggolf in de GGZ

aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


* Kent u het bericht "Harde klappen bij Parnassia" Leids Dagblad, 20 oktober 2011 en herinnert u zich ook eerdere berichten over ontslagen in de GGz, zoals "Bouman GGz schrapt 90 arbeidsplaatsen' http://www.psy.nl/meer-nieuws/nieuwsbericht/article/bouman-ggz-schrapt-90-arbeidsplaatsen/ en '120 ontslagen bij verslavingszorg' De Telegraaf, 10 oktober 2011 en het antwoord op motie Bouwmeester cs over dit onderwerp Kamerstuk 25424, nr 139 ?


* Herinnert u zich uw uitspraken dat bezuinigingen niet zullen leiden tot onvoldoende zorgaanbod, omdat zorgverzekeraars hun zorgplicht houden en verzekeraars voldoende zorgaanbod voor hun verzekerden moeten inkopen? Tweede Kamer, Elfde vergadering, 12 oktober 2011, Debat naar aanleiding van een algemeen overleg over de GGz op 12 oktober 2011.


* Indien wachtlijsten ontstaan door personeelstekort wordt, wat zijn dan voor patiënten de gevolgen? Is het ontstaan van wachtlijsten een bedoeld effect van uw bezuinigingsbeleid dat moet leiden tot minder GGz zorg?


* Kunt u aangeven hoe lang op dit moment de gemiddelde wachtlijsten zijn voor behandeling in de GGz, uitgesplitst naar reguliere zorg (opgesplitst in met en zonder opname, kortdurend en langdurende) en crisiszorg? Zijn hier grote regionale verschillen in, en zo ja, hoe zien die verschillen er uit?


* Wat zijn naar uw verwachting de gevolgen van de bezuinigingen en de ontslagen in de GGz op de kwaliteit van de zorg? Kunt u dit toelichten?


* Wat zijn naar uw verwachting de gevolgen van de bezuinigingen en de ontslagen in de GGz op het zorgaanbod in de verschillende regio's?


* Wat is naar uw verwachting het effect van de bezuinigingen in de GGz op de wachtlijsten, uitgesplitst naar de typen zorg zoals genoemd in vraag 3?


* Op welke manier dragen de bezuiniging in de GGz bij aan het verbeteren van de kwaliteit en terugdringen drang en dwang? Bent u bereid hier alsnog op te sturen?


* Bent u het met ons eens dat lange wachtlijsten in de GGz tot verergering van ziektebeelden, escalatie van problemen en potentieel risicovolle situaties? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat zijn voor u nog acceptabele wachtlijsten? Wanneer is een wachtlijst zo lang dat volgens u niet meer voldaan wordt aan de zorgplicht?


* Op welke wijze wordt gemonitord of er voldoende zorgaanbod in de GGz is en blijft?
* Welke mogelijkheden heeft u om in te grijpen als het zorgaanbod te laag is en verzekeraars niet meer voldoen aan de zorgplicht?

Leids Dagblad, 20 oktober 2011
http://www.psy.nl/meer-nieuws/nieuwsbericht/article/bouman-ggz-schrapt-90-arbeidsplaatsen/ De Telegraaf, 10 oktober 2011
Kamerstuk 25424, nr 139
Tweede Kamer, Elfde vergadering, 12 oktober 2011, Debat naar aanleiding van een algemeen overleg over de GGz op 12 oktober 2011.

Ter info de tekst van de motie. Voor waren SP, PvdD, PvdA, GL, D66, CU. Hij is verworpen. Definitief

Kamer Tweede
Kamerstuk
Vetnummer Hoofdstuk Raad Herdruk EK Wijziging Link 25424 0139

Titel Geestelijke gezondheidszorg
Citeertitel Onvoldoende zorgaanbod
Soort Motie
Datum 2011.10.12
Indiener
Naam Partij Functie
L.T. Bouwmeester PvdA Lid Tweede Kamer

Mede-indiener
Naam Partij Functie
L.G.J. Voortman GL Lid Tweede Kamer
R.M. Leijten SP Lid Tweede Kamer

Bron
Datum Actie Soort Vergaderjaar Editie Nummer Start-pagina Eind-pagina 2011.10.12 Ingediend Handelingen II 2011 - 2012 011

Tekst De Kamer, gehoord de beraadslaging,
overwegende, dat onder andere Bouman GGZ heeft aangegeven door de bezuinigingen zorgwekkende zorgmijders niet voldoende zorg meer te kunnen verlenen; overwegende, dat Verslavingszorg Noord Nederland door de bezuinigingen 120 mensen zal moeten ontslaan, waardoor de wachtlijsten voor onder andere jeugdverslavingszorg en ggz zullen toenemen; overwegende, dat minder zorg en langere wachtlijsten zullen leiden tot persoonlijk en maatschappelijk leed; verzoekt de regering te voorkomen dat bezuinigingen zullen leiden tot onvoldoende zorgaanbod en wachtlijsten met alle gevolgen van dien, en gaat over tot de orde van de dag.

Trefwoord(en)
Trefwoord
GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG
BEHANDELINGSMETHODEN PSYCHIATRIE
OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID
TOEGANKELIJKHEID GEZONDHEIDSZORG
WACHTLIJSTEN