Trots op Nederland is voor eerlijke politiek


De Amsterdamse PvdA is niet bezig met het verbeteren van de stad, maar met het bestrijden van andere politieke partijen.

AMSTERDAM, 20111027 -- Het gaat er vaak vreemd aan toe in de Amsterdamse gemeenteraad. Er heerst een graaicultuur en daarnaast proberen de grote partijen het werk voor de kleine fracties onmogelijk te maken. In plaats van het bezig zijn met de problemen in de stad, lijken ze meer bezig met het bestrijden van hun politieke tegenstander. Zo komt de PvdA met een voorstel om in het kader van een ‘eerlijkere verdeelsleutel’ zichzelf al volgend jaar verder te verrijken en het budget van de kleinere partijen te verlagen. Trots op Nederland is er wel voor de inwoners en zal zich hier fel tegen verzetten.

In 2002 is het dualisme ingevoerd. Daar is in Amsterdam weinig van over. Zonder blikken of blozen worden er voorstellen ingediend door ‘de coalitie’. Dat zagen we bijvoorbeeld bij de afgelopen vergadering over de Kadernota. Wat de rest er van vindt doet er niet toe. Eigenlijk kan het hele debat in de raad vaak net zo goed niet worden gevoerd.

En daar blijft het niet bij. Er worden de laatste tijd ook nog wel eens voorstellen ingediend die direct te maken hebben met het functioneren van de fracties. Dus ook de fracties in de oppositie. Er zou gewerkt gaan worden met i-pads, om op deze manier geld en papier te besparen en het werk een stuk makkelijker te maken. Op zich een uitstekend idee.

Ieder raadslid krijgt er 1. Maar niet alle duo-raadsleden krijgen er een. Per fractie krijgen twee duo-raadsleden een i-pad. En de andere twee dan die zo broodnodig zijn voor het functioneren van kleinere fracties? Nou die dus niet. En het is maar de vraag of zij dan nog steeds wel papier toegestuurd krijgen. Bizar he? De brutaliteit! Hoe bestrijd je je politieke tegenstanders? Nou door ze simpelweg het werk onmogelijk te maken.

Maar het kan nog gekker. Iedere fractie krijgt een budget om onderzoeken te laten uitvoeren, kantoorkosten van te betalen en fractieondersteuning van te bekostigen. Dat is een afgesproken bedrag en iedere fractie heeft daar al invulling aan gegeven. Nu komt de PvdA met een voorstel om in het kader van een ‘eerlijkere verdeelsleutel’ zichzelf al volgend jaar verder te verrijken en het budget van de kleinere partijen te verlagen.

In plaats van het bezig zijn met de problemen in de stad, lijken ze meer bezig met het bestrijden van hun politieke tegenstander. Trots op Nederland is er wel voor de inwoners van de stad en zal zich hier fel tegen verzetten. Trots op Nederland is voor eerlijke politiek.





Ingezonden persbericht