Ingezonden persbericht

Persbericht, 19 oktober 2011
(aanvulling op persbericht van 17 oktober)

Prof. drs. Jacques Wallage hoofdspreker Cornelis Lely Lezing op 27 oktober

Lelystad - Dit jaar staat de Cornelis Lely Lezing in het teken van 25 jaar Flevoland. De lezing met de titel Het Huis van Thorbecke en de tand des tijds wordt uitgesproken door prof. drs. Jacques Wallage, voorzitter van de Raad voor het openbaar bestuur. Na afloop wordt het boek Vrijgevochten Flevoland over de totstandkoming van Flevoland, geschreven door Nieuw Land onderzoeker Remco van Diepen, gepresenteerd. De lezing is in het provinciehuis in Lelystad.

De Cornelis Lely Lezing wordt ingeleid door oud-commissaris van de Koningin in Flevoland, de heer mr. M.J.E.M. Jager. De heer L. Verbeek, de huidige commissaris van de Koningin in Flevoland, zal als coreferent optreden. Het programma start om 14.00 uur en eindigt rond 15.45 uur. Na afloop is er een receptie, aangeboden door de Provincie Flevoland.

Het boek Vrijgevochten Flevoland beschrijft de strijd die gevoerd is over het bestuur van de IJsselmeerpolders. De instelling van de provincie Flevoland, 25 jaar geleden, was een unieke gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis. Er werd al sinds de Tweede Wereldoorlog gepraat over provinciale herindelingen, maar Flevoland is tot dusver het enige resultaat van al dit gepraat. Het streven naar een zelfstandige polderprovincie stuitte op het 'oude land' op weerstand. Sommige ministers en veel Kamerleden zagen er niets in en omringende provincies wierpen begerige blikken op de weidse en vruchtbare poldergronden. De Flevolanders hebben zich uiteindelijk bijna letterlijk vrij moeten vechten. Het boek is gebaseerd op geschreven bronnen en gesprekken met landelijke en lokale bestuurders en politici, zoals Ed van Thijn, Hans Wiegel en Elco Brinkman. Het boek is voor ¤ 20 (exclusief verzendkosten) te koop in de museumwinkel van Nieuw Land en bij boekhandels.

De Cornelis Lely Lezing is een samenwerking tussen Stichting Kennistransfercentrum Flevoland (KCF) en Nieuw Land. Flevoland levert een hoogwaardige bijdrage aan de Nederlandse kenniseconomie. De Stichting Kennistransfercentrum Flevoland stelt zich ten doel de ontwikkelde kennis uit te dragen en organiseert daarom jaarlijks de Cornelis Lely Lezing.

De Cornelis Lely Lezing op 27 oktober is gratis toegankelijk. Indien u de lezing wilt bijwonen, kunt u zich tot uiterlijk 24 oktober opgeven via aanmelding@nieuwlanderfgoed.nl o.v.v. Cornelis Lely lezing of via de receptie van Nieuw Land, tel. (0320) 22 59 00. Let op, het aantal plaatsen is beperkt. Het adres van het provinciehuis is Visarenddreef 1, 8232 PH, Lelystad. Kijk voor meer informatie over de lezing op www.cornelislelylezing.nl..