KNHS

Het Nationaal Hippisch Centrum voor sport en fokkerij komt er!

27 oktober 2011

[Nationaal Hippisch Centrum Ermelo - schets]

ERMELO (KNHS) Hét nationale hippische centrum voor de sport en de fokkerij komt er! Dat was het belangrijkste en historische besluit van de Ledenraad van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, die donderdagavond 27 oktober 2011 groen licht gaf voor een investeringsvoorstel, dat het mogelijk maakt, dat de lang gekoesterde wens van de achterban van zowel de KNHS als het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland) in vervulling gaat. Het KWPN zal zich het komend jaar op het KNHS-centrum vestigen. Er waren meer belangrijke onderwerpen aan de orde. Er werden twee nieuwe leden in het Federatiebestuur benoemd. Emile Hendrix (Baarlo) neemt de portefeuille topsport over van Theo Ploegmakers, die vorig jaar benoemd werd tot voorzitter van de KNHS. Emile Welling (Blaricum) is benoemd tot bestuurslid Welzijn en Veterinaire zaken, een nieuwe bestuurszetel. De Begroting 2012 werd vastgesteld en bovendien is de startpas, vervanger van het aloude systeem van startkaarten en startcoupons, per 1 januari 2012 definitief een feit.

Met het akkoord van de Ledenraad op het investeringsvoorstel voor de uitbouw van het KNHS-centrum tot het Nationaal Hippisch Centrum voor sport en fokkerij, kan het KNHS-centrum in 2012 volledig op de schop. Tijdens de Ledenraad werden de tekeningen gepresenteerd. Alle nieuwbouw van de KNHS en het KWPN wordt op elkaar afgestemd waardoor het hele complex dezelfde uitstraling krijgt. Er wordt een nieuwe derde evenementenhal gebouwd met 600 vaste zitplaatsen en een mogelijkheid tot de creatie van 1200 extra zitplaatsen. Ook komt er een nieuw apart stallencomplex en een gastenverblijf. De totaal benodigde investering bedraagt vijf miljoen euro. Algemeen directeur van de KNHS John Bierling liet weten dat de samenwerking met de Provincie Gelderland, waar de paardensport als een van de vijf kernsporten is aangewezen en de Gemeente Ermelo zondermeer goed te noemen is. De Provincie Gelderland geeft een subsidie van een half miljoen euro. Bierling: Het nieuwe centrum biedt meer ruimte voor evenementen, kampioenschappen, trainingen en opleidingen voor zowel de sporter, de recreant als de fokker en voldoet aan alle voorwaarden op het gebied van paardenwelzijn. Ermelo wordt de ontmoetingsplek voor alle paardenliefhebbers in Nederland. Ik denk dat we straks met alle paardensporters enorm trots kunnen zijn op dit hippische hart van Nederland, dat echt een internationale uitstraling heeft.

Startpas
Ook werd er akkoord gegaan met de invoering van de startpas per 1 januari 2012. Hiermee zijn de startcoupons voor wedstrijdruiters verleden tijd. Zowel het inschrijven voor leden als de administratieve verwerking voor wedstrijdorganisaties wordt met dit nieuwe systeem een stuk gemakkelijker én sneller.
Met een startpas, die combinatiegebonden is, kan men onbeperkt starten in de vier disciplines dressuur, springen, eventing en endurance. Dit nodigt uit om ook eens een keer in een andere discipline te starten. De startpas voor paarden kost 75,50. Met deze prijs zorgt de KNHS ervoor dat 75% van de startkaarhouders hetzelfde of minder gaat betalen dan voorheen. Men kan er ook voor kiezen een gelimiteerde startpas te kopen voor 55,50, die het recht geeft om vier keer per jaar te starten. Voor 25,-- is het mogelijk om een upgrade aan te schaffen naar een onbeperkte startpas. De disciplines mennen en aangespannen krijgen een disciplinegebonden startpas.

Kennis en ervaring
Met de benoeming van Emile Hendrix en Emile Welling tot lid van het KNHS-bestuur komt er veel kennis en ervaring in de bestuurlijke kring binnen.

Emile Hendrix, die als springruiter vele successen behaalde waaronder Europees teamgoud in La Baule (1991), is zeer gemotiveerd om aan te treden in het bestuur. Hendrix: Ik ben al meermalen gevraagd; nu heb ik ja gezegd. Ik voel me omringd door de juiste personen en ik wil graag iets terug doen voor de sport. Het is makkelijk genoeg om te roepen, maar als je niets doet gebeurt er niks. Ik zie een aantal uitdagingen in de topsport waar we stappen kunnen maken, onder andere in de rol van de KNHS naar eigenaren en evenementen. Ik ben een doener en houd van simpele oplossingen.

Emile Welling, een autoriteit op veterinair gebied, brengt een brok van ervaring binnen het KNHS-bestuur. Welling: Paardenwelzijn is een zeer belangrijk onderwerp. De druk vanuit de publieke opinie en de politiek wordt dusdanig groot, dat ik hier als specialist op dit gebied graag een bijdrage wil leveren. Als we sporten met paarden moet het welzijn gewoon gewaarborgd zijn. Hierbij is het belangrijk om te weten wat dat welzijn dan is, hoe we het kunnen meten en hoe we dat toe kunnen passen binnen de training en de sport. Ook het voorkomen van het gebruik van ongeoorloofde middelen binnen de sport hoort hiertoe. Daarnaast zijn de ons bedreigende besmettelijk dierziekten een grote zorg. Welling is vanwege zijn posities bij de FEI, de Groep Geneeskunde Paard en als deskundige bij het Ministerie, iemand die deze coördinerende rol goed kan vervullen. Het is een veelomvattende taak, die ik als grote uitdaging zie en ik stel hiervoor graag mijn kennis en contacten ter beschikking.

Jaarwerkplan 2012
Verder werden tijdens de Ledenraad de Begroting en de Tarievenlijst voor 2012 goedgekeurd. Ook werd het Jaarwerkplan 2012 gepresenteerd. Het jaarwerkplan heeft als hoofddoelstellingen de kwaliteit en de distributie van de sport en de efficiency van de organisatie te verbeteren. Hierbij zijn paardenwelzijn, veiligheid en de juiste opleidingen belangrijke aandachtspunten. Ook komt er meer aandacht voor het allround karakter van de paardensport. Het jaar 2012 is een belangrijk Olympisch jaar, waarbij het doel is om de sterkst mogelijke afvaardiging naar Londen te sturen. Binnen de recreatiesport wordt de paardensporter op basisniveau nog beter gefaciliteerd en gestimuleerd in zijn of haar activiteiten. Verder staat 2012 uiteraard in het teken van de bouw van het nieuwe Nationaal Hippisch Centrum voor sport en fokkerij.

Biografieën bestuursleden

Emile Hendrix (Baarlo) heeft een bekende internationale handelsstal in het Limburgse Baarlo. In het verleden behaalde hij vele (inter)nationale successen in de springsport en maakte hij diverse malen succesvol deel uit van het Nederlandse team. Zo behoorde hij tot het springteam dat Europees goud won in La Baule (1991), Europees teamzilver in Mannheim (1997) en teambrons in München (1981). Verder maakte hij deel uit van de Olympische équipe in Atlanta en werd hij tweemaal Nederlands kampioen. Op dit moment is Hendrix directeur sportief bij het CHIO Rotterdam en bij het internationale springconcours in San Patrignano en is hij voorzitter van het CH Midden-Limburg.

Emile Welling (Blaricum) was teamveterinair tijdens o.a. de Olympische Spelen in Sydney en Hongkong. Hij was voorheen als dierenarts verbonden aan de paardenkliniek Bosch en Duin. Tegenwoordig werkt hij als consultant in de paardenchirurgie en bij keuringen en is lid van vele commissies op veterinair gebied. Hij is voorzitter van de Groep Geneeskunde van het Paard en van de Toetsingscommissie voor de certificering van de Keuringsdierenartsen, lid van de KWPN röntgenologische beoordelingscommissie en lid van de Groep van Deskundigen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Verder is hij FEI delegate bij internationale wedstrijden en kampioenschappen. Van 1994 tot 2006 was hij lid van de Veterinaire Commissie van de KNHS en van 2004 tot 2007 van de veterinaire commissie van de FEI. Bovendien is hij actief als teamveterinair eventing voor de Nederlandse teams.