FNV Bondgenoten

ECI-baas moet ontslagdreigbrief aan telefonistes intrekken


* 27-10-2011

* Joyce Mooring (voorlichter)


FNV Bondgenoten wil dat ECI en E-ways baas Cieraad het ontslagdreigement intrekt die hij heeft gestuurd aan negen telefonistes, na het overhandigen van een petitie voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden.

Bas de Lege, bestuurder FNV Bondgenoten: "De telefonistes voelen zich boos, bedreigd en geïntimideerd door de handelswijze van ECI en E-Ways baas Cieraad. De petitie verscheurde hij bij de overhandiging afgelopen maandag ter plekke en vervolgens kregen de telefonistes ook nog eens een brief waarin met ontslag gedreigd wordt. Dit is naast ongelooflijk kinderachtig, ook nog eens onrechtmatig. In het Europees recht is het recht om collectief actie te voeren vastgelegd. Het kan niet zo zijn dat individuele medewerkers worden geconfronteerd met represailles in welke vorm dan ook, laat staan het dreigement om op staande voet te worden ontslagen. FNV Bondgenoten eist dan ook dat Cieraad deze brief aan de medewerkers intrekt."

Cieraads maatregelen

Een korte passage uit de brief van Cieraad: `Uw handelswijze wil ik graag bestempelen als onacceptabel. Bij herhaling zullen er maatregelen volgen, waarbij ontslag op staande voet zeker niet moet worden uitgesloten.' In de brief zegt de ECI-directeur er klaar mee te zijn en hij heeft de bedrijfsleiding van E-Ways gevraagd alle nieuwe werkwijzen `zo mogelijk versneld en ongewijzigd in te voeren'. Cieraad adviseert de telefonistes tot slot om voortaan niet meer met hem in overleg te gaan, maar met zichzelf en hij verzoekt hen om `elders hun heil te zoeken' als zij zich niet aan zijn regels willen houden.

Bodemprijzen

Maandag 24 oktober hebben negen telefonistes van E-ways, die voorheen in dienst waren van ECI, de heer Cieraad opgeroepen om de verbinding met hen te herstellen. Zij voelen zich enkel nog als kostenpost behandeld. ECI, hun voormalige werkgever, dwingt hun huidige werkgever E-ways tot bodemprijzen. Met als gevolg dat ze al salaris hebben moeten inleveren, irreële normen, te korte en te weinig pauzes en vaker verplicht werken in de avonden zonder rekening te houden met de privésituatie. Uit niets blijkt dat ECI zich nog verbonden voelt met haar ex-werkneemsters. En dat terwijl de heer Cieraad wel verbonden is aan ECI en E-ways als directeur en opdrachtgever. Hij is ook degene die de ontslagdreigbrief heeft ondertekend namens E-ways.

Dubbelrol

De Lege. "De telefonistes zetten zich al jarenlang in en dreigen nu te onder te gaan aan de dictatoriale houding van een man die een dubbele rol speelt. Volgens E-ways dreigt ECI het contract elders onder te brengen als de telefonistes niet nog meer inleveren. Dat getuigt van weinig respect of waardering." De telefonistes vinden dat de ECI-directeur zijn verantwoordelijkheid moet nemen. De Lege: "Door betere prijsafspraken zijn fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden weer mogelijk. Maar of dat kan met een directeur die zich zo eigengereid en respectloos opstelt, is de vraag."