Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

AMUZ presenteert drie concerten in het atelier van Rubens

Wie de geschiedenis van het huis AMUZ een beetje kent, weet dat de AMUZ-werking een voortzetting is van de historische reeks 'Concerten Oude Muziek' die al vanaf 1948 plaatsvond in het Rubenshuis. Dit seizoen trekt AMUZ onder de noemer AMUZauMUSéE terug naar het museum waar het allemaal begon. In het najaar van 2011 kan men drie concerten bijwonen in het atelier van Rubens. Concerttickets kosten ¤ 30 en geven ook toegang tot de prestigieuze tentoonstelling Palazzo Rubens: de meester als architect!

Persinfo: Kathleen Engels, 03 202 46 62

DO 27/10/11: Johannette Zomer & Fred Jacobs

De Nederlandse sopraan Johannette Zomer en luitist Fred Jacobs startten hun samenwerking tien jaar geleden met de gesmaakte cd-opname Splendore di Roma. Tijdens dit concert leidt hun weg opnieuw naar de Eeuwige Stad. Ze gaan op zoek naar wat er op muzikaal vlak in Italië te beleven viel toen Pieter Paul Rubens er in het eerste decennium van de 17de eeuw verbleef. De madrigalen van de geniale Sigismondo D'India zullen de schilder wellicht ter ore zijn gekomen, want deze liederen werden volgens bronnen al voor 1609 door 'iedereen' in Rome gezongen. Nog in die periode werd Giulio Caccini's Le Nuove Musiche gepubliceerd, een muziekverzameling die de zangkunst in Europa grondig zou veranderen. Dit concert start om 19.00 uur met een inleiding over Rubens' Italiaanse invloeden.

DO 17/11/11: Musica Favola & Stephan Van Dyck

Pieter Paul Rubens wist als geen ander de realistische Vlaamse schildertraditie te combineren met verbeeldingsvolle, klassieke thema's uit de mythologie. Ook voor Rubens' muzikale tijdgenoten vormden mythologische verhalen een uiterst vruchtbare inspiratiebron. Ensemble Musica Favola stelde een heerlijk concertprogramma samen met 17de-eeuwse Italiaanse muziek en laat zich leiden door de epische reisavonturen van Ulysses. De Brusselse tenor Stephan Van Dyck studeerde onder meer bij René Jacobs en William Christie en verleende zijn medewerking aan meer dan zestig opnamen met muziek van de middeleeuwen tot de klassieke periode. In dit barokke repertoire komt zijn heldere, expressieve stem perfect tot zijn recht. Dit concert start om 19.00 uur met een inleiding rond Rubens en mythologie.

DO 15/12/11: AMUZ-Consort

Welke muziek kon Rubens door de ramen van zijn schildersatelier horen klinken? Wat hoorde hij op zijn wandelingen door de stad? En welk repertoire kan er hebben weerklonken op concerten of officiële gelegenheden waarop Rubens te gast was? AMUZ-getrouwen Peter Van Heyghen, Jurgen De bruyn en Thomas Baeté nemen met plezier de kans te baat om deze vragen onder de loep te nemen en met de antwoorden een echt 'Rubensiaans' concertprogramma uit te werken. Met het vocaal-instrumentale consortium dat hen speciaal voor dit concert bijtreedt, selecteren ze uit de enorme schat aan meerstemmige muziek uit Rubens' levensjaren, enkele geestelijke en wereldlijke werken voor diverse bezettingen. Dit concert start om 19.00 uur met een inleiding rond Rubens en Antwerpen. © 2010 AMUZ

AMUZ - Kammenstraat 81 - 2000 Antwerpen




Ingezonden persbericht