Gemeente De Wolden


Persbericht





Zuidwolde, 18 oktober 2011




De Wolden zoekt een verbinder, realisator en netwerker
Gemeenteraad biedt Commissaris van de Koningin in Drenthe profielschets burgemeester De Wolden aan.

De vertrouwenscommissie van De Wolden i.o. presenteert de profielschets van de nieuwe burgemeester in de zogeheten profielschetsvergadering van de gemeenteraad op 27 oktober. Dit gebeurt in aanwezigheid van de Commissaris van de Koningin in Drenthe, Jacques Tichelaar. De profielschets is mede gebaseerd op de inbreng van inwoners via de 'Eendagsraad' en de poll op dewolden.nl en op gesprekken met de drie wethouders, de Ondernemingsraad en het Managementteam van De Wolden. Centraal in ontwikkeling van de profielschets stonden vragen als 'Wat voor gemeente zijn we, waar staan we nu, welke ambities hebben we?' De antwoorden hierop sluiten het meest aan bij de bestuursstijlen verbinder, realisator en netwerker.

Actieve en stimulerende rol
Het gemeentebestuur streeft ernaar om de sterke kanten van de gemeente ook voor de toekomst te behouden en vooral verder te ontwikkelen. Jan van 't Zand, vice-voorzitter van de raad: "De gemeente wil daarbij regisseur en stimulator zijn. Aan de burgemeester wordt gevraagd een actieve en stimulerende rol te vervullen bij het realiseren van de vele ambities van De Wolden met betrekking tot wonen, werken en leven in onze mooie gemeente. De burgemeester dient die ambities met verve uit te dragen en oog te hebben voor nieuwe ontwikkelingen."
Daarnaast laat de burgemeester zien dat hij een goed samenspel met college, directie en medewerkers erg belangrijk vindt.

Ambities en het realiseren ervan
Voor de komende jaren staan onder meer het verder verbeteren van de dienstverlening op de agenda, burgerparticipatie, ontwikkeling van centrumplannen voor Zuidwolde, Ruinen en de Wijk, buurtbemiddeling, het nieuwe Toeristisch Recreatief Ontwikkel Plan en enkele omvangrijke recreatieprojecten.

Ook De Wolden ontkomt niet aan bezuinigingen. Er bestaat dan ook een spanning tussen de gestelde ambities en de middelen voor realisatie. Binnen dat spanningsveld opereert de burgemeester als koersbewaker, hij/zij spoort daartoe alle betrokkenen op motiverende wijze aan en bewaakt met name de processen.

Besluitvorming profielschets
Op donderdag 27 oktober wordt de profielschets besproken en vastgesteld door de gemeenteraad. Vervolgens draagt de provincie de zorg voor de sollicitatieprocedure. In het voorjaar 2012 verwacht de vertrouwenscommissie een voordracht aan de raad te doen.