Algemene Onderwijsbond

AOb het Onderwijsblad

Utrecht, 27 oktober 2011

Het Onderwijsblad nr 17 van 29 oktober 2011

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad, nummer 17 van 29 oktober 2011, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Coververhaal: Een groep overslaan kan veel goed doen

Leerkrachten vinden het vaak maar zielig als een jong kind zich staande moet zien te houden tussen oudere kinderen. Terwijl heel slimme kinderen veel baat kunnen hebben bij een klas overslaan. Ook sociaal-emotioneel.

Technomavo: veel praktische opdrachten

De KTS in het Zuid-Hollandse Voorhout heeft de eerste Technomavo van Nederland. Een mavopakket, lessen techniek, stages in de praktijk en extra gymnastiek blijken een nieuwe groep leerlingen te trekken. "We zijn ook al aan het nadenken over een technohavo."

Besturen basisonderwijs reageren veel te laat op krimp

Niet krimp, maar zwak financieel beheer is de oorzaak van rode cijfers. Tien schoolbesturen zijn afgelopen jaar in zulke grote financiële problemen gekomen dat de Onderwijsinspectie ze onder verscherpt toezicht heeft geplaatst.

Lerarenopleider ontzenuwt mythes over breinleren: 'Hersenen zijn hot'

Bjorn Wansink lerarenopleider bij de Universiteit Utrecht, vindt dat docenten kritische vragen moeten stellen over de breinkennis die over het onderwijs wordt gestort. "Die fantastische plaatjes van oplichtende hersendelen zeggen weinig tot niets over het leren in de klas."

Spitten in cijferbrij van vo-scholen

Niet zelden blijkt er aan de financiële huishouding het een en ander te schorten, merkte adviseur Jon Kamphuis tijdens onderzoeken die hij voor de AOb uitvoert. Hoe kun je problemen zien aankomen als de cijfers niet eens duidelijk maken wat er precies met het geld gebeurt?

Wijkschool boekt succes bij jongeren met strikdiploma

De zomervakantie duurt er twee weken. Je kunt elke dag beginnen, ook midden in het schooljaar. En de schooldag begint met een ontbijt op de wijkschool in Rotterdam, waarvan er inmiddels drie zijn. De onorthodoxe aanpak, met klussen in de buurt, werkt bij jongeren die al lang, soms jaren, niet meer naar school zijn geweest. Zes van de tien stromen succesvol door naar school of werk - een score die andere trajecten lang niet halen.

Nieuws: Grote verschillen in beloning toezichthouders

Het volgende nummer van het Onderwijsblad verschijnt op zaterdag 12 november.

Algemene Onderwijsbond




Algemene Onderwijsbond