Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694 Den Haag, 27 oktober 2011

Persbericht

PvdA Tweede Kamerlid Angelien Eijsink: 'solidair met veteranen'

Vandaag wordt in de Tweede Kamer de Veteranenwet behandeld. Hierdoor krijgen álle veteranen eindelijk de erkenning, waardering en zorg waar zij recht op hebben. PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink, mede namens de andere initiatiefnemers: 'Onze veteranen hebben recht op onze waardering en onze gevoelens van solidariteit, en ik betrek daarin nadrukkelijk ook hun thuisfront.'

Veteranen hebben recht op erkenning en waardering voor hun inzet in oorlogsomstandigheden en tijdens vredesmissies. Veteranen moeten ook kunnen rekenen op goede zorg wanneer zij lichamelijk of psychisch letsel aan hun uitzending over houden. Omdat de overheid besluit tot het uitzenden van militairen, heeft zij een verantwoordelijkheid voor de zorg van veteranen en hun relaties. Zij moeten kunnen rekenen op blijvende zorg als dit nodig is. Eijsink: 'Ik vind het belangrijk dat zij onze solidariteit zullen ervaren in de vorm van een goede nazorg, een volwaardige maatschappelijke erkenning en de borging daarvan in deze aanstaande wet die mede is gebaseerd op talloze gesprekken met veteranen zelf. Wij weten ons verantwoordelijk voor een goede begeleiding van onze militairen voor, tijdens en ook na uitzending. Het recht daarop is onomstreden en wat mij betreft geen gunst.'

Enkele maatregelen uit de Veteranenwet

Veteranenloket
Er zijn veel instellingen die zich bezighouden met veteranenzorg, waardoor het voor de veteraan en zijn relaties vaak onduidelijk is waar zij met een vraag terecht kunnen.. Deze onduidelijkheid wordt weggenomen door het Veteranenloket. Hier kunnen de veteraan en de relaties 24 uur per dag met álle vragen terecht.

Zorgcoördinator
Wanneer de veteraan of de relatie naar het Veteranenloket belt met een zorgvraag, wordt er een zorgcoördinator toegewezen. De zorgcoördinator begeleidt de veteraan in het gehele zorgtraject.

Veteranenombudsman
De Veteranenombudsman is een substituut van de Nationale ombudsman. Bij dit onafhankelijke instituut kunnen veteranen die klachten of vragen hebben over de zorg terecht. De Veteranenombudsman brengt van zijn werkzaamheden verslag uit aan de beide Kamers der Staten-Generaal en aan de minister van Defensie.




Partij van de Arbeid