Ingezonden persbericht


Persbericht
Utrecht, 27 oktober 2011

Drinkwaterbedrijf Vitens lanceert gratis wandelingen app Wandelaars met smartphone verdwalen driemaal zo vaak

Nederland telt 6 miljoen wandelaars waarvan ruim 20 procent hoopt op meer technologische toepassingen om het wandelen aantrekkelijker te maken. Zo zouden apps voor de smartphones met mooie wandelroutes en extra informatie over de omgeving een welkome aanvulling zijn. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo dat is uitgevoerd in opdacht van Vitens, 's lands grootste drinkwaterbedrijf. Vitens heeft een gratis app beschikbaar gesteld waarmee wandelaars unieke wandelingen kunnen maken in Nederlandse waterwingebieden.

Voor veel wandelgebieden geldt dat er veel valt te vertellen over de omgeving, maar ontbreekt het aan informatie. Vitens heeft 2.500 hectare waterwingebied. Deze natuurgebieden zijn populaire wandelbestemmingen. Met de app kunnen wandelaars niet alleen informatie opvragen over de routes, maar krijgen zij ook informatie over de waterwingebieden.

Opmerkelijk
Uit het onderzoek blijkt verder dat wandelaars met een smartphone driemaal vaker verdwalen dan wandelaars die geen smartphone hebben. Zodra technologische bijstand in de vorm van bijvoorbeeld navigatie toepassingen ontbreekt, verdwalen de wandelaars vaker dan Nederlanders die hier normaal gesproken geen gebruik van maken. Niet verwonderlijk geeft dan ook bijna 90 procent van de Nederlandse smartphone bezitters aan blij te zijn dat de app er komt. Een derde van de Nederlanders zegt zelfs 'zeer blij' te zijn en geeft aan dat er zo veel meer uit wandeltochten gehaald kan worden.

Deze resultaten lijken ook verband te houden met een ander opmerkelijk feit dat uit het onderzoek naar voren kwam. De grootste irritaties tijdens wandelingen ontstaan door gebrekkige signalering of bewegwijzering. Wandelaars willen niet te veel na hoeven te denken over hoe zij moeten lopen. Bij twijfel over de juistheid van de route, neemt het plezier van het wandelen af. Dit leidt zelfs tot irritaties als wandelaars de weg kwijtraken.

Met de app is verdwalen in ieder geval niet meer nodig. Drinkwaterbedrijf Vitens hoopt verder dat met de app meer wandelaars bewust worden van de oorsprong van het Nederlandse kraanwater. Dit kraanwater behoort tot de beste wereldwijd. Met de app krijgen de wandelaars allerlei extra informatie over de kwetsbare natuurgebieden en achtergronden over hoe en waar het drinkwater wordt gewonnen. Deze app is gratis verkrijgbaar via de Apple en Android store.

Noot voor de redactie,