Regie der Gebouwen: buste Albert STORRER in het Justitiepaleis in Brussel

27/10/2011 16:15

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Op donderdag 27 oktober 2011 wordt in het Justitiepaleis in Brussel de buste geplaatst van Albert Storrer. Hij was burgerlijk ingenieur architect bij het voormalige Ministerie van Openbare Werken en gedurende meer dan 30 jaar conservator van het Justitiepaleis (tussen 1929 en 1959) in Brussel.

De oorspronkelijke buste van Storrer stond op het voorplein van het Justitiepaleis, recht tegenover de buste van Joseph Poelaert. Spijtig genoeg werd de buste op 5 juni 2010 het slachtoffer van vandalisme. Vandaag wordt een nieuwe buste geplaatst in aanwezigheid van zijn dochter Anne-Marie Storrer en zijn kleinzoon Jean-Louis Bosteels. De buste bevindt zich op de eerste verdieping van de Salle des Pas Perdus, recht tegenover de ingang van de plechtige zittingszaal van het Hof van Beroep.

Albert Storrer (°1894 Gent - † 1977 Elsene) stamt uit een groot gezin. Zijn vader Charles werd geboren in Zwitserland en was ingenieur bij de spoorwegen. Hij kreeg vijf zonen waarvan vier ingenieurs zijn geworden. Aan het begin van de universitaire studies van Albert Storrer breekt de Eerste Wereldoorlog uit en wordt hij gemobiliseerd bij de Genie. Na de oorlog krijgt hij verschillende medailles voor bewezen diensten. In 1920 studeert hij af als burgerlijk ingenieur en wordt hij aangeworven bij de gebouwendienst van het voormalige Ministerie van Openbare werken.

In 1922 huwt Albert Storrer met Marie-Louise Courtois. Zijn dochter Anne-Marie wordt advocaat bij de balie in Brussel.

Binnen het departement Bruggen en Wegen van het Ministerie van Openbare werken bouwt Albert Storrer een interessante carrière uit. In 1927 wordt hij diensthoofd van de eerste sectie van de gebouwendienst. Hij werkt aan verschillende projecten voor onder meer de Hoefsmederijschool, de gebouwen van het Observatorium in Ukkel, het Koninklijk kasteel in Laken en het kasteel Stuyvenberg, het Koninklijk Meteorologisch instituut, de Koninklijke Muntschouwburg-

In 1929 wordt hij conservator van het Justitiepaleis in Brussel, één van de grootste gebouwen in Europa. Zijn eerste taak bestaat erin om het aan te passen aan de noden van die tijd. De enorme gangen vormt hij om tot zittingszalen en de griffies en vestiaires worden vergroot.

In 1939 wordt Albert Storrer voor de tweede maal gemobiliseerd, als reserve-majoor bij de Genie. Hij neemt deel aan het offensief in 1940.

Op 3 september 1944 steekt de Duitse bezetter het vuur aan het Justitiepaleis. De ravage is enorm en de koepel wordt volledig vernield. Op 8 november 1944 slaat het noodloot opnieuw toe. Een V1 bom vernielt de westelijke vleugel van het Justitiepaleis.

Eerst worden de lokalen beschermd tegen verder verval en worden de elektriciteitsvoorziening en de verwarmingsinstallatie hersteld. Maar snel wordt de vraag gesteld of het gebouw terug hersteld moet worden in zijn oorspronkelijke vorm. Of is het niet beter om het aan te passen aan de nieuwe behoeften van justitie?

Albert Storrer stelt een nieuwe verdeling van de beschikbare ruimte voor. Na vele beraadslagingen op de hoogste niveaus, wordt het voorgestelde plan aanvaard. Hij ontwerpt, tekent en realiseert ook de nieuwe koepel. Deze wordt met zo'n 2,5 meter verhoogd tot 10 meter met een diameter van 20 meter. De verhoging van de koepel laat het justitiepaleis beter tot haar recht komen. Albert Storrer coördineerde alle werken. Daarnaast introduceerde hij ook kunstenaars in het Justitiepaleis. Louis Deltour, Edmond Dubrunfaut en Roger Somville mochten fresco's aanbrengen op de muren van de gang die leiden naar de Rechtbank van Koophandel. Zij kregen een zekere vrijheid op voorwaarde dat hun werk een duidelijke verwijzing inhield naar het thema 'handel en industrie'.

In februari 1959 bereikt Albert Storrer de pensioengerechtigde leeftijd; dankzij zijn inbreng, zijn visie en doorzettingsvermogen liet hij een justitiepaleis achter dat beantwoordde aan de toenmalige behoeften van justitie.

(bron: Nouvelle biographie nationale, tome 8, Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique, Bruxelles 2005)

* * *

De Regie der Gebouwen

De vastgoedexpert van de federale staat

De Regie der Gebouwen zorgt dat de federale ambtenaren in kwalitatieve kantoren kunnen werken en houdt ook het federale architecturaal patrimonium in stand.

Verantwoordelijkheid, integriteit, professionalisme, flexibiliteit en efficiëntie zijn haar kernwaarden.

Haar vastgoedportefeuille omvat zo'n 8 miljoen m² verspreid over een 1.450 tal gebouwen. Hiervan zijn circa 966 gebouwen eigendom van de federale staat (ongeveer 4,9 miljoen m2) terwijl zo'n 498 gebouwen worden gehuurd (ca. 2,9 miljoen m2).

Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoedbeheer, is de Regie der Gebouwen de vastgoedexpert van de federale overheid.

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 70 70

Mobile: 0479/31 26 91

johan.vanderborght@regiedergebouwen.be

www.regiedergebouwen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel