Ingezonden persbericht


Rotterdam, 27 oktober 2011
Minder uitval mbo-studenten door extra zorg
Time- 4-You-programma effectief

Extra zorg voor studenten met problemen draagt wezenlijk bij aan het terugdringen van voortijdig schoolverlaten zonder diploma. Dit blijkt uit een onderzoek dat is verricht door de Hogeschool Rotterdam waarvan de resultaten vandaag zijn aangeboden aan de Rotterdamse wethouder Onderwijs Hugo de Jonge.

Het onderzoek richtte zich op het zorgprogramma Time-4-You, uitgevoerd door Stek jeugdhulp, voor studenten tot 24 jaar die dreigen voortijdig de school te verlaten zonder diploma. Afgelopen jaar zijn bijna duizend jongeren van Zadkine en Albeda geholpen met individuele en groepsgerichte gedrags- en vaardigheidstrainingen. Deze trainingen worden verzorgd door medewerkers van Stek Jeugdhulp.

Motivatie neemt toe
Uit voor- en nameting komt naar voren dat door Time-4-You probleemgedrag op school afneemt en de motivatie van studenten toeneemt. Volgens docenten draagt Time-4-You dankzij de persoonlijke aandacht wezenlijk bij aan een positieve gedragsverandering van studenten. Ze kunnen zich beter beheersen, zijn zelfverzekerder en assertiever en krijgen praktische zaken beter op orde. Hierdoor gaan ze vaker op stage, halen eerder hun examens en doen dat met betere cijfers.

Veel jongeren, onderwijsteams en hulpverleners geven aan dat jongeren profijt hebben van het volgen van het zorgprogramma Time-4-You. Sennae Alkbir volgde de training en is positief. Sennae "Vorig jaar had ik last van concentratieproblemen en spijbelde ik vaak. Dankzij de training van Time-4-you leerde ik goed voor mijzelf opkomen en beter met klasgenoten en leraren om te gaan. Ik heb voor de zomer mijn diploma Helpende Zorg en Welzijn bij Zadkine gehaald en ben inmiddels aan het werk. Daar kan ik ook goed gebruik maken van de dingen die ik in de training heb geleerd. Ik ben meer gemotiveerd".

Laagdrempelig
Time-4-You maakt als programma deel uit van de bredere zorgstructuur van de twee roc's. Door deze structuur zijn studenten met problemen op meerdere leefgebieden, zoals wonen, gezondheid en financiën, beter in staat op school te blijven en een diploma te halen. Dankzij onder meer de trainingen, schoolmaatschappelijk werk, studieloopbaanbegeleiders, psychologen en schoolverpleegkundigen kunnen studenten zich beter handhaven. Voordeel van Time-4-You is dat deze vorm van hulpverlening binnen de schoolmuren laagdrempelig is. De schoolmaatschappelijk werkers, psychologen en schoolverpleegkundigen hebben korte lijntjes met de docenten en medewerkers van de school. Uit onderzoek van de Hogeschool Rotterdam blijkt dat deze aanpak resultaat oplevert.

Beide roc's vinden het belangrijk dat samenwerkingsprojecten als Time-4-You ook na het schooljaar 2011-2012 kunnen doorgaan. Maar door de geplande bezuinigingen van het kabinet is het nog maar de vraag of hier voldoende geld voor is. "De behoefte aan de trainingen is groot. Op dit moment wordt op 33 locaties voor 55 opleidingen van Albeda en Zadkine Time-4-You ingezet. Docenten en studenten zijn tevreden met de aanpak, omdat het leidt tot minder uitval en het oplossen van problemen in klassen. Daarom is het belangrijk dat Time-4-You ondanks de bezuinigingen kan worden voortgezet. Zonder dergelijke programma's moeten we rekening houden met meer schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten, meer conflicten en spanningen in klassen en een grotere belasting voor docenten", zegt Renata Voss, lid College van Bestuur Albeda.

EINDE PERSBERICHT