Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/ec/125715.pdf

Brussel, 26 oktober 2011

Opmerkingen van de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy
na de bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de EU

Tijdens de bijeenkomst van vandaag heb ik de leden van de Europese Raad geïnformeerd over de stand van de voorbereidingen van de Eurotop later vandaag. Wij hebben de situatie besproken en alle staatshoofden en regeringsleiders hebben benadrukt dat zij vastbesloten zijn alles in het werk te stellen om deze crisis te boven te komen en in een geest van solidariteit mee de uitdagingen aan te gaan waarvoor de Europese Unie en de eurozone staan.
De leden van de Europese Raad hebben hun waardering betuigd voor de op 22 oktober door de Raad Ecofin bereikte consensus over de maatregelen om het vertrouwen in de bankensector te herstellen. De bankmaatregelen maken met de vandaag in de Eurotop te nemen beslissingen deel uit van een groter pakket en moeten wachten op de goedkeuring van dat pakket in zijn geheel. De Raad Ecofin zal dit werk voltooien en de nodige followupmaatregelen aannemen.
De bereikte consensus heeft betrekking op de behoeften van de banken, zowel op korte als op langere termijn. Het overkoepelende doel van de operatie is het vertrouwen in de Europese bankensector te vergroten.
Een betere toegang van de banken tot middellange- en langetermijnfinanciering is essentieel om kredietschaarste te voorkomen en ervoor te zorgen dat kredieten doorstromen naar de reële economie. Staten zullen garanties verstrekken waardoor de banken termijnfinanciering kunnen aantrekken. Wij hebben besloten met betrekking tot de voorwaarden en criteria een echt gecoördineerde aanpak op EU-niveau te volgen.

In de huidige uitzonderlijke omstandigheden is op korte termijn herkapitalisatie nodig om een tijdelijke buffer te creëren waardoor het bankwezen veilig schokken kan opvangen. Er is afgesproken dat de banken verplicht moeten worden om uiterlijk op 30 juni 2012 9% kapitaal van de hoogste kwaliteit in bezit te hebben. Bij die berekening moet uitgegaan worden van een afwaardering van portefeuilles van staatsobligaties tegen de huidige marktprijzen (per 30 september 2011). Banken moeten in de eerste plaats kapitaal uit particuliere financieringsbronnen aantrekken, en pas als dat onmogelijk blijkt steun aan de nationale regeringen vragen. Indien deze steun niet kan worden verleend zonder systeemrisico's voor de eurozone te veroorzaken, moet de EFSF de leningen voor herkapitalisatie verstrekken.
Elke vorm van overheidssteun, hetzij nationaal hetzij op EU-niveau, moet voldoen aan de voorwaarden van het crisiskader voor staatssteun. De Commissie heeft te kennen gegeven dat dit kader, gezien het systeemkarakter van de crisis, met de nodige soepelheid zal worden toegepast.
Met deze maatregelen herstellen wij het vertrouwen en geven wij de Europese bankensector weer vaste grond onder de voeten.