Provincie Overijssel

Besluitenlijst
Van 25 oktober 2011

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Wijzigingen in het programma IiO-KRW
(GM-beslissing d.d. 12-10-2011)
Kenmerk: 2011/0168465

Gedeputeerde Staten hebben besloten een aantal wijzigingen goed te keuren in projecten van Landgoed Twickel, de uitvoering van de maatregelen in Boetelerveld, de verdrogingsbestrijding in De Wieden en Twente". Daarnaast wordt het resterende bedrag van ¤ 71.500 in het beleidsprogramma Investeren in Overijssel-Kaderrichtlijn Water 2011 besteed aan het eerste goedgekeurde reserveproject, te weten de Lonnekerberg.

Onderwerp: versturen boekje kulturhusen en openbare ruimte (GM-beslissing d.d. 12-10-2011)
Kenmerk: 2011/0176832

Gedeputeerde Staten hebben besloten het boekje je 'Vele wegen naar het Kulturhus en de bijbehorende DVD, die zijn ontwikkeld met een bijdrage van de provincies Overijssel en Gelderland, te versturen naar de wethouders en ambtenaren kulturhusen en ruimtelijke ordening en naar de leden van Provinciale Staten. In het boekje geeft architect en publicist Paul Dijkman aan waarop men kan letten om een kulturhus of multifunctionele voorziening op een goede manier in zijn omgeving in te passen. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de 'loop' naar het kulturhus makkelijk maken en het kulturhus niet alleen als gebouw maar ook als centrum voor activiteiten in de wijk of het dorp optimaal tot zijn recht te laten komen. Soms wordt de aantrekkingskracht, en daarmee de inhoudelijke en financiële positie, van het kulturhus door kleine aanpassingen enorm vergroot.

Onderwerp: Garage Rikhof. Schadeclaim wegafsluiting. Afwijzing. (GM-beslissing d.d. 12-10-2011) Kenmerk: 2011/0175435

De provincie Overijssel wijst het verzoek om nadeelcompensatie van Garage Rikhof te Langeveen als gevolg van de werkzaamheden op de N 343 provinciale weg Oldenzaal - Slagharen af. Het verzoek voldoet niet aan alle criteria om in aanmerking te komen voor nadeelcompensatie.

Onderwerp: Aanbieding Strategische Verkenning Zwolle Kampen Netwerkstad 2040. (GM-beslissing d.d. 14-10-2011) Kenmerk: 2011/0189146

De Strategische Verkenning heeft geresulteerd in het einddocument 'Schaalsprong in de IJssel-Vechtdelta'. In dit visiedocument hebben Zwolle, Kampen en de provincie Overijssel vier belangrijke lijnen onderscheiden als basis voor de ontwikkeling van de netwerkstad richting 2040. Deze lijnen zijn: het profiteren van de strategische ligging langs (inter) nationale verbindingen, het blijven inzetten op regionale bereikbaarheid van de netwerk­stad, het benutten van de wateropgave als kans en het profileren van de regio als innovatieve vestigingsplaats.

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben Provinciale Staten voorgesteld ermee in te stemmen om de in het einddocument genoemde lijnen naar de toekomst te gebruiken als achtergrond/onderlegger voor het werkprogramma 2012-2015 van Zwolle Kampen Netwerkstad.

Onderwerp: Beantwoording Statenvragen over ontwikkeling van formatie en personeelsgebonden kosten (GM-beslissing d.d. 18-10-2011)
Kenmerk: 2011/0191939

Door Provinciale Staten is gevraagd om verduidelijking van de ontwikkeling van formatie en personeelsgebonden kosten voor de periode van 2010 tot en met 2016. Gedeputeerde Staten sturen PS een brief met de gevraagde verduidelijking.

Onderwerp: Kwalitatieve evaluatie reconstructie
(GM-beslissing d.d. 19-10-2011)
Kenmerk: 2011/0189116

In 2004 hebben Provinciale Staten het Reconstructieplan Salland-Twente vastgesteld om een impuls te geven aan de ontwikkeling van een vitaal en duurzaam reconstructiegebied. Het Reconstructieplan is een breed plan met doelstellingen en opgaven voor onder meer natuur, milieu, economie en leefbaarheid. Dit voorjaar heeft een onderzoekscommissie van Provinciale Staten een kwalitatieve evaluatie van het reconstructiebeleid uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan hebben Provinciale Staten besloten een breed kaderstellend debat over het beleid voor het landelijk gebied te gaan voeren. Het evaluatierapport bevat ook een aantal aanbevelingen voor de korte termijn voor vooral het beleid voor de landbouwontwikkelingsgebieden. Op verzoek van Provinciale Staten hebben Gedeputeerde Staten een Statenvoorstel opgesteld met een reactie op deze aanbevelingen. Gedeputeerde Staten stellen hierin voor het reconstructiebeleid voor de landbouwontwikkelingsgebieden te actualiseren in lijn met het hoofdlijnenakkoord. Uitgangspunt hierbij is dat ten behoeve van de intensieve veehouderij de agrarische ondernemers een beroep kunnen doen op bestaande agrarische bouwpercelen in de LOG's. Nieuwvestiging van intensieve veehouderijen blijft onder de strikte voorwaarden van de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening tot de mogelijkheden behoren. Verder stellen Gedeputeerde Staten voor nader onderzoek uit te voeren naar de aanbeveling om de begr enzing van de landbouwontwikkelingsgebieden aan te passen. Hierbij zullen gemeenten, maatschappelijke organisaties, landbouworganisaties en andere belanghebbende partijen nauw betrokken worden. Hierbij zal ook onderzocht worden op welke wijze de verduurzaming van de veehouderij in Overijssel versneld kan worden.

Onderwerp: Wijziging subsidieplafonds 2011 Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel (Ubs) 2007 en Ubs 2011 (GM-beslissing d.d. 24-10-2011)
Kenmerk: 2011/0177373

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de hoogte van de subsidieplafonds 2011 van de subsidieregelingen Reanimatie industrieel en agrarisch erfgoed, Bedrijfsnatuurplannen recreatieondernemers, Routenetwerken, Kwaliteitsimpuls ruimtelijk kwaliteit gewijzigd. De gewijzigde subsidieplafonds worden gepubliceerd in het Provinciaal blad en zijn beschikbaar via provincie.overijssel.nl/subsidie.

Onderwerp: Vragen Gemeentebelangen Raalte inzake verlichting parallelweg N35 (GM-beslissing d.d. 24-10-2011) Kenmerk: 2011/0184824

Gemeentebelangen Raalte heeft vragen gesteld over verlichting van de parallelweg langs de N35 in verband met sociale veiligheid. GS stelt dat verlichting primair de verantwoordelijkheid is van gemeente Raalte en de wegbeheerder Rijkswaterstaat. Wanneer vanuit verkeersveiligheid of sociale veiligheid wordt aangetoond dat verlichting noodzakelijk is, werkt de provincie hier aan mee, mits wordt gekozen voor duurzame en afgeschermde verlichting.

Onderwerp: Informatie voor Derden (Iv3); gegevenslevering 3e kwartaal 2011 (GM-beslissing d.d. 24-10-2011) Kenmerk: 2011/0182513

Met het ingaan van het Besluit Begroten en Verantwoorden Provincies en Gemeenten, moeten Gedeputeerde Staten op kwartaal- en jaarbasis financiële gegevens verstrekken aan het Centraal Bureau voor de Statistiek, in de vorm van een verdelingsmatrix en een overzicht van de balansstanden. Gedeputeerde Staten verstrekken het CBS thans de gegevens over het derde kwartaal 2011.

Onderwerp: Beantwoording statenvragen artikel 35 RvO Provinciale Staten van Overijssel van de heer R. Tenkink over het dreigend verlies van rijksbanen in Overijssel. Kenmerk: 2011/0175853

Gedeputeerde Staten beantwoorden de schriftelijke vragen van de heer R. Tenkink met betrekking tot het dreigend verlies van rijksbanen in Overijssel. Het college geeft daarin aan aandacht te hebben voor dit onderwerp en de nodige initiatieven te nemen.

Onderwerp: Breedband stand van zaken pilots
Kenmerk: 2011/0175398

Gedeputeerde Staten informeert Provinciale Staten over de voortgang van de drie breedbandpilots Steenwijkerland, Zwolle en COGAS.

Onderwerp: Procesbrief cultuurnota 2013-2016 Provincie Overijssel Kenmerk: 2011/0175251

Het huidige cultuurbeleid maakt deel uit van de beleidsnota Samen&Overijssel die loopt tot eind 2012. Voor de periode 2013-2016 ontwikkelen wij nieuw beleid. Provinciale Staten stellen daarvoor de kaders vast en controleren de resultaten. Met deze brief informeert het college Provinciale Staten over de totstandkoming van deze cultuurnota

Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst baggeren en saneren waterbodem Oude Beentjesgraven te Nieuwleusen Kenmerk: 2011/0156307

Gedeputeerde Staten besluiten met het Waterschap Groot Salland een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan. De provincie Overijssel draagt bij in de kosten van het baggeren en saneren van de Oude Beentjesgraven. Deze extra investering (¤ 393.000,--, inclusief BTW) vanuit Investeren in Overijssel draagt bij aan het schoner krijgen van het watersysteem en een veilige en gezonde leefomgeving.

Onderwerp: Uitspraak van de rechter over de gang van zaken burgerinitiatief megastallen Kenmerk: 2011/0158931

Het burgerinitiatief van 2008 over de megastallen in Overijssel is voor alle betrokken partijen teleurstellend verlopen. De indieners zijn het niet eens met de wijze waarop de provincie met het burgerinitiatief is omgegaan. Zij voelen zich gesterkt door een recente uitspraak van de rechter over dit burgerinitiatief. Gedeputeerde Staten (GS) zijn voor een voor de inwoners van Overijssel zuivere en heldere gang van zaken en stellen voor om het onderwerp van het burgerinitiatief opnieuw in Provinciale Staten (PS) op de agenda de plaatsen. Tegelijkertijd vinden GS de uitspraak van de rechter onduidelijk en op een punt onjuist. Om deze punten opgehelderd te krijgen gaan GS namens PS in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter.

Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst baggeren en saneren koperverontreiniging waterbodem Fluttersbeek en met koper verontreinigde plekken op agrarische percelen te Haaksbergen. Kenmerk: 2011/0166265

Gedeputeerde Staten besluiten met het Waterschap Regge en Dinkel een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan over de uitvoering en financiering van het baggeren en saneren van koperverontreiniging in de Fluttersbeek en oeverzone en plekken met koperverontreiniging op agrarische percelen te Haaksbergen. De provincie Overijssel draagt vanuit Investeren in Overijssel maximaal ¤ 1.614.248,-- bij in de kosten van het baggeren en saneren van de Fluttersbeek en het saneren van aangrenzende agrarische percelen. De totale investering draagt bij aan het schoner krijgen van het watersysteem en landbodems en een veilige en gezonde leefomgeving.

Onderwerp: N 342 en N 733, N 734 en doorstroming bij Oldenzaal vaststellen Plan in Hoofdlijnen Kenmerk: 2011/0162095

Gedeputeerde Staten en de gemeente Oldenzaal willen de doorstroming verbeteren op de provinciale wegen van en naar de A1 en op de A1 met de aanpassing van de rotonde Hengelosestraat en het kruispunt N 733, N 734 met de Eektestraat. De gemeente Oldenzaal voert de werkzaamheden van aanpassingen van het kruispunt N 733 / N 734 / Eektestraat in Oldenzaal uit in combinatie met het project Eektestraat in Oldenzaal. De uitvoering start in 2012 onder voorbehoud van instemming van Provinciale Staten met de budgetvoorstellen in de begroting 2012.

Onderwerp: Inhoudelijk en financieel toezicht waterschappen. Kenmerk: 2011/0119104

Gedeputeerde Staten hebben kennisgenomen van de resultaten van de bestuurlijke overleggen met de waterschappen. Deze gesprekken zijn gevoerd in het kader van het provinciaal toezicht op de uitvoering van het waterbeleid en het financieel toezicht. De resultaten geven geen aanleiding tot nader bestuurlijk overleg. De door de waterschapsbesturen vastgestelde financiële stukken (zoals begroting en rekening) worden als voldoende beoordeeld. Het college stelt vast dat de waterschappen de gevolgen van medefinanciering van de hoogwaterbescherming en de muskusrattenbestrijding goed hebben opgepakt. Daarnaast blijkt dat de waterschappen ernaar streven om de tarieven bewust laag te houden en hun reserves te benutten. Met de waterschappen zijn goede afspraken gemaakt als het gaat om de informatiewaarde of andere wettelijke vereisten. De waterschappen zullen de komende jaren te maken krijgen met aanvullende problematiek als gevolg van extra bezuinigingsopgaven vanuit het Rijk. Hiervoor wordt aandacht gevraagd van de waterschappen.
GS concluderen verder op grond van de rapportages van de waterschappen dat de meeste doelen voor het waterbeleid binnen de afgesproken termijn worden gehaald. Er zijn wel knelpunten bij het realiseren van de gewenste waterhuishouding voor Natura 2000 gebieden. De nog niet te overziene doorwerking van het onderhandelingsakkoord Decentralisatie Natuur kan extra risico betekenen voor het halen van de doelen.