Dura Vermeer

Amsterdam - 27 oktober 2011

`Beperk leegstand kantoren door duurzame renovatie'

Hoogwaardige verduurzaming van bestaande kantoren in Amsterdam is dé sleutel tot de oplossing om verdere leegstand in deze stad te beperken of te voorkomen. Dit stelt directeur Mark Plaisier van GreenStep, specialist op het gebied van het renoveren van kantoorpanden. Hij reageert hiermee op het bericht dat 18% van de kantoren in Amsterdam leeg staat en dit percentage in de toekomst verder zal toenemen.

Volgens Plaisier kijken eigenaren en huurders te snel naar nieuwbouw, zonder eerst goed de technische en financiële mogelijkheden van verduurzaming van bestaande kantoren te onderzoeken.

Plaisier poneert zijn stelling ter gelegenheid van de officiële opening van het gerenoveerde kantoor van Unica Amsterdam, die vandaag plaatsvindt. Bij haar zoektocht naar nieuwe huisvesting besloot de technisch dienstverlener niet te kiezen voor nieuwbouw maar juist een bestaand doch verouderd pand duurzaam te renoveren. Unica's keuze komt voort uit haar eigen duurzaamheidsambities en is het resultaat van een zoektocht waar vandaag de dag veel beleggers en huurders mee worstelen: renovatie van het huidige pand, sloop/nieuwbouw van het huidige pand of nieuwbouw op een andere locatie?

Het zelf ter hand nemen van de duurzame renovatie van het eigen kantoor aan de Gyroscoopweg 92 in Amsterdam vormde daarbij de businesscase en de opmaat tot het samen met bouwconcern Dura Vermeer oprichten van GreenStep. Samen met Dura Vermeer heeft Unica aangetoond dat zij op basis van de gedane investeringen en de effecten op het milieu de juiste keuze heeft gemaakt om geen nieuwbouw te plegen, maar een bestaand pand te renoveren. Met dit initiatief sluit Unica naadloos aan bij het beleid van de Gemeente Amsterdam om de leegstand van kantoren terug te dringen.

Pakket aan duurzaamheidsmaatregelen
Het vernieuwde pand van Unica in Amsterdam maakt gebruik van een scala aan duurzaamheidstechnieken zoals de toepassing van de warmte- en koudeopslag (WKO) waarbij via een ingenieuze techniek koeling en verwarming uit de bodem wordt gehaald. Daarnaast is er door het hele pand LED-verlichting geïnstalleerd en is overal HR++ glas aangebracht.

Door deze maatregelen zijn de energieprestaties fors verbeterd: van energielabel G naar A. Bovendien zijn als gevolg hiervan de energiekosten met ongeveer de helft gedaald. Tevens is het pand qua uitstraling verfraaid door een verbeterde entree. Het nieuwe, multifunctionele interieur, is gebaseerd op het Nieuwe Werken-concept.
---