Universiteit Leiden

Leids Film Festival: Law & Film

Het Leids Film Festival en de Faculteit Rechtsgeleerdheid verzorgen op zondag 30 oktober het programma Law & Film. Drie klassieke films waarin Het Recht centraal staat, gevolgd door een downloaddebat. Is het downloaden van films legaal en vooral: hoe gaat dit er in de toekomst uitzien?

Must voor rechtenstudenten

In Law & Film komen meerdere aspecten van de combinatie recht en film aan bod. De organisatoren hebben gekozen voor drie klassiekers die het brede publiek waarschijnlijk (nog) niet kent, maar wel absoluut de moeite waard zijn. Daarnaast zijn ze een must voor alle rechtenstudenten en andere mensen met een juridische achtergrond.

Films die draaien

12 Angry Men (VS â1957)
Een jury bestaande uit 12 mannen moet gaan beslissen of een jongen schuldig is aan de moord op zijn vader. In de rechtszaal lijkt de zaak duidelijk: de jongen heeft het gedaan. De juryleden denken snel naar huis te kunnen. Maar jurylid 8 is niet overtuigd en een unanieme beslissing is nodig voor een uitspraak.
Filmfragment

Rashomon (Japan â 1950)
Vier getuigen vertellen deels tegenstrijdige versies van de gewelddadige dood van een samoerai voor de rechter: een priester, een bandiet, een houtvester en de samoerai zelf, gehoord via een medium. Is de samoerai omgekomen in een gevecht? Is hij vermoord? Of was het toch zelfmoord?
Filmfragment

To Kill a Mockingbird (VS â 1962)
Atticus Finch is een advocaat in een dorp in Alabama in de jaren '30. Hij stemt ermee in om een onschuldige jonge zwarte man te verdedigen die er van beschuldigd wordt een blanke vrouw verkracht te hebben. Hij wordt onder druk gezet door de inwoners van het dorp om zich terug te trekken uit de zaak, maar zet door.
Filmfragement

Downloaddebat

Na de filmvertoningen gaat het programma dieper in op de vraag of films downloaden legaal is of niet. In de Zweedse documentaire Steal This Film II komen de voorstanders van downloaden aan het woord. De film behandelt het onderwerp copyright en gaat in op de geschiedenis van dit verschijnsel. De makers zetten vraagtekens bij de zogenaamde illegale verspreiding van films, boeken en muziek. Na afloop van de documentaire reageert een panel van experts op de film en gaan de leden met elkaar in discussie. Het publiek mag zich in die discussie mengen en vragen stellen.

Debatleiding en panel

Het debat wordt geleid door Reindert van der Zaal en Joran Spauwen, advocaten gespecialiseerd in intellectueel eigendom- en mediarecht bij advocatenkantoor Kennedy Van der Laan te Amsterdam. In het panel van experts zitten:

* Bas Vissers - anti-piracy manager Benelux voor Warner Bros en NBC/Universal

* Marieke Jonker - CEO van Amstelfilm

* Bart Schermer â docent Universiteit Leiden/Considerati
* Andreas Udo de Haes - journalist Webwereld
* Ante Wessels - woordvoerder stichting Vrijschrift

Waar, wanneer, hoe laat

Leids Film Festival: Law & Film
30 oktober 2011
15.45 uur
Toegang gratis, reserveren niet mogelijk
Kamerling Onnes Gebouw
Steenschuur 25 Leiden

Leids Film Festival