Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 28 oktober 2011

Jubileumjaar Sculpture International Rotterdam:
Nieuwe serie rondleidingen langs Rotterdams internationale beeldencollectie en fotowedstrijd (winnaar gaat naar Rome)

Sculpture International Rotterdam (SIR) organiseert diverse rondleidingen langs de beelden uit de internationale beeldencollectie van Rotterdam. Vanwege het jubileumjaar zijn alle rondleidingen in 2011 gratis. Op elke laatste zondag van de maand neemt gids en beeldenkenner Martine Herman een groep mensen mee langs de beelden in het centrum van de stad. Onlangs zijn rondleidingen van Hans Abelman van start gegaan die dieper op de kunstwerken ingaan. Als Rotterdamse rasverteller verhaalt Abelman in iedere rondleiding over prominente beelden uit de collectie die een groot verhaal achter zich hebben. Woensdag 4 november aanstaande begint de lang gewenste rondleiding door kunsthistoricus en verteller Benno Hillebrand. Deze rondleiding gaat geheel en al over de Coolsingel.

Centrum Tour
Iedere laatste zondag van de maand organiseert SIR gratis rondleidingen langs een groot deel van de Internationale Beelden Collectie van Rotterdam. De rondleiding die plaatsvindt op steeds de laatste zondag van de maand bestaat uit een interessante mix van oud en nieuw werk uit de collectie. Behalve langs klassiekers als de Gabo, Zadkine en het muurreliëf van Henry Moore, voert de wandeling langs de beroemde beelden van Willem de Kooning op het Hofplein en de nieuwe werken van Joep van Lieshout op het Churchillplein en The Idler's Playground voor het Hilton Hotel. Iedere deelnemer aan de wandeling ontvangt de gratis plattegrond die SIR onlangs uitbracht. Martine Herman, een van de vaste gidsen van SIR, verzorgt de rondleiding. Als Rotterdamse kunstkenner en oud-werkneemster van het bureau, kent zij de beelden van binnen en buiten.

Beeldenspecials met Hans Abelman
Op nog twee zondagen - 13 november en 11 december - organiseert SIR rondleidingen met Hans Abelman. Onder de titel 'Giuseppe Penone en de openbare museumkamer Rotterdam' vertelt Abelman op zondag 13 november over Elevazione en over (de vorming van) het beeldenterras aan de Westersingel. Hans Abelman heeft het fascinerende project Elevazione van ontwerpproces tot en met de realisatie meegemaakt en wil deze kennis delen. Ook het ontstaan van het beeldenterras maakte Abelman mee. Een openbare museumkamer die in vogelvlucht een overzicht biedt van de moderne beeldhouwkunst. Achter elke sculptuur schuilt een geheim of een vertelling die een extra dimensie geeft aan de toch al zo cultuurrijke ruimte. Bij de rondleiding van zondag 11 december staat Santa Claus centraal. Omgeven door kerstboomverkopers en oliebollenkraam is 'De Santa' het stralende middelpunt van het Eendrachtsplein. Hans Abelman vertelt over Santa Claus, de contacten met de kunstenaar Paul McCarthy, en de bestuurlijke besluitvorming.

Kunsthistorische Coolsingelwandeling
Kunsthistoricus Benno Hillebrand neemt geïnteresseerden mee over de Coolsingel. Hillebrand vertelt over de architectonische hoogstandjes en de historie, maar vooral over de meesterwerken van de kunst en de honderden reliëfs en ornamenten die te vinden zijn op de Coolsingel. Deze wandeling gaat dieper in op de (kunst)historische achtergrond van de kunst en architectuur op de Coolsingel.

Overzicht rondleidingen
Zondag 30 oktober: Centrum Tour met Martine Herman, start 14.00 Vrijdag 4 november: Coolsingel wandeling met Benno Hillebrand, start 14.00 uur Zondag 13 november: Beeldenspecials met Hans Abelman, start 13.00 uur Zondag 27 november: Centrum Tour met Martine Herman, start 14.00 Zondag 11 december: Beeldenspecials met Hans Abelman, start 13.00 uur Zondag 18 december: Centrum Tour met Martine Herman, start 14.00

De rondleidingen duren elk zo'n 2 uur. De lengte van de kunsthistorische wandeling met Benno Hillebrand is nog niet bekend. Deelname in het SIR jubileumjaar is gratis. Aanmelden is verplicht en kan doorgaans tot twee dagen voor de rondleiding. Aanmelden en meer informatie via www.sculptureinternationalrotterdam.nl.

Fotowedstrijd: De winnaar gaat naar Rome
Ook ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum, organiseert Sculpture International Rotterdam een fotowedstrijd rondom de bijna 50 permanente kunstwerken uit de collectie. De opdracht is een verrassende, uitzonderlijke, ontroerende, komische foto van één van de kunstwerken te maken die tot de collectie van Sculpture International Rotterdam behoort. Het moet een foto zijn die iets toont van het (dagelijks) leven van dit kunstwerk, zoals het weer het kunstwerk kan veranderen, of die toont hoe de plek invloed heeft op het kunstwerk en het kunstwerk invloed op de plek. Ook verwaarlozing van een kunstwerk verandert het beeld en de omgeving, of het voortdurend veranderende publiek. De winnaar van de wedstrijd wint een vijfdaagse reis naar Rome - dé stad van sculpturen in de buitenruimte - voor 2 personen. Deadline is 1 december aanstaande. Meer informatie op www.sculptureinternationalrotterdam.nl.

Bloemetje voor Erasmus
Aanstaande vrijdagochtend 28 oktober legt Sculpture International Rotterdam ter ere van de geboortedag van Erasmus een bos bloemen bij het Erasmusbeeld van Hendrick de Keyser. De Keyser maakte het ontwerp voor het bronzen standbeeld hoogstwaarschijnlijk aan de hand van portretschilderijen en -tekeningen die tijdens zijn leven zijn gemaakt, onder ander door Hans Holbein de Jongere. Het bronzen beeld is meer dan levensgroot en is ver boven de toeschouwer verheven door de twee meter hoge sokkel. Erasmus is het oudste beeld uit de collectie van Sculpture International Rotterdam.