KRO

KRO De Reünie: politieman aan dood ontsnapt

Uitzenddatum: 30/10/2011

De nieuwe serie KRO De Reünie begint met eindexamenklas 1984 van de LTS De Compagnons uit Drachten en knoopt aan bij het actuele thema van geweld tegen hulpverleners. Oud-klasgenoot Lolke ontsnapt in 2010 aan de dood als hij tijdens zijn werk als politieman opzettelijk wordt aangereden. Jan werkt als anesthesieassistent en wordt geraakt door bezuinigingen in de gezondheidszorg, ook al omdat hij twee autistische zoons heeft. En met Joop stapt Rob Kamphues in de Bellyboat.

De mannen van LTS De Compagnons uit Drachten doen in1984 eindexamen in de richting Electronica. Na de LTS gaan een aantal van hen nog flink doorstuderen, tot de HTS aan toe. Na de LTS gaat Lolke weg uit Friesland naar het Westen, op zoek naar een avontuurlijker leven. Hij heet nu Leo en is politieman. In juli 2010 wordt hij aangereden door een motorrijder, die hij wil aanhouden. Lolke ontsnapt aan de dood, doordat hij op dat moment zijn kogelwerend vest draagt. Met een gecompliceerde beenbreuk belandt hij in het ziekenhuis. Hij is 3 maanden volledig uit de running, en moet daarna nog geruime tijd revalideren. Pas in april 2011 gaat hij weer voor het eerst op de motor de straat op. Hoewel zijn hart ligt bij het werk op straat, vraagt hij zich nu wel af hoe lang hij dit risicovolle werk moet blijven doen, in een maatschappij die zich steeds meer verhardt.

Jan doet LTS, maar is in technisch werk niet op zijn plek. Hij stapt over naar de Zorg en haalde HBO-diploma Verpleegkunde A. Jan is nu anesthesieassistent in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Jan en zijn vrouw Adrie hebben drie kinderen. Hun twee zoons hebben een autistische stoornis. De oudste is op 5-jarige leeftijd uit huis geplaatst vanwege zijn moeilijke gedrag. Door de bezuinigingen is Jan steeds meer tijd kwijt aan het organiseren van goede zorg voor zijn zoons.

De grootste passie van Joop is jagen op snoeken en snoekbaarzen. Rob Kamphues gaat en dagje met hem mee in een zogenaamde `Bellyboat'.

KRO De Reünie, zondag 30 oktober 20.25 uur, Nederland 1