Ingezonden persbericht



P*RSBERICHT 15 OKTOBER 2011 30/10/11 ­ GLOEDNIEUWE EDITIE HYPERACTUALITEITENSHOW

"Nieuws wordt hier voor je neus gemaakt, herschreven, verdraaid, uit haar context gerukt, verzwakt en becommentarieerd. En de redactie is niet vies van een beetje zelfspot. " Sapsite.nl "Orde van de dag is een must see voor elke theater- en actualiteitenliefhebber. Ze weten van elk nieuws goed nieuws te maken." Deadline.nl Na het grote succes van de eerste editie komt de nieuwste generatie schrijvers, acteurs en muzikanten opnieuw bij elkaar om onder leiding van schrijver Oscar Kocken en regisseur Greg Nottrot in de Stadsschouwburg Utrecht een satirische en confronterende blik te werpen op de actualiteit in de hyperactualiteiten show Orde van de Dag. Reportages in brandhaarden, verslaggevers ter plaatse, interviews met persoonlijk betrokkenen en discussies tussen deskundigen, alles in één dag tijd geschreven, gerepeteerd en gespeeld in een literaire, theatrale en muzikale actualiteitenshow. Samen zoeken zij de bizariteiten achter de krantenberichten, de dilemmas en persoonlijke dramas. Ze leggen verbanden en zoeken paralellen tussen actualiteit en historie. Ze stellen niet alleen vragen, ze proberen ook te duiden. Op zoek naar Orde in de waan van de dag.

PAUL HOES & DON DUYNS BEËDIGD
In het diepste geheim zijn acteur Paul Hoes (Het Toneel Speelt, De Appel) en schrijver Don Duyns (Hertenkamp, Snorro) beëdigd als nieuwe leden van de Orde. Zij zullen hun ervaring delen met het jongere team Jibbe Willems, Michiel Lieuwma, Marcel Osterop, Mark Kraan, Daan Windhorst, Alyt Damstra en Sjoerd Vrins. Muziek komt van Circus Treurdier, de presentatie en publieksbegeleiding is in handen van Oscar Kocken en Greg Nottrot.

30 OKTOBER
Ook al worden de scènes pas op de dag zelf geschreven, toch heeft de hoofdredactie al een vermoeden van de onderwerpen: waarom delen wij de zorgen van occupy-beweging, maar weigeren we in een tentje voor de beurs te gaan zitten? Waarom heeft Noord-Afrika onze interesse nu alweer verloren? En hoe ziet de toekomst eruit voor de zevenmiljardste mens, die volgens de berekeningen op de ochtend na de Orde van de Dag geboren wordt?



LEDEN VAN DE ORDE
Orde van de Dag wordt gedurende negen maanden gemaakt door de jonge kunstenaars Daan Windhorst, Dennis Gaens, Fuad Hassen, Jaap Robben, Jibbe Willems, Joeri Vos, Sadettin Kirmiziyüz, Sarah Jonker, Malou de Roy van Zuydewijn, Marcel Osterop, Michiel Lieuwma, Nasja Covers, Patrick Nederkoorn, Rik van den Bos, Rutger Lemm, Maurits van den Berg, Timen Jan Veenstra, Alyt Damstra, Boris van Bommel, Floor Leene, Floris Verkerk, Jacqueline Boot, Jilles Flinterman, Jiska van Duijn, Mark Kraan, Nik van den Berg, Sjoerd Vrins en muziektheatercollectief Circus Treurdier. Speciale gasten zijn onder andere Ronald Giphart, Kees van Kooten, Paul Hoes, Abdelkader Benali, Eva van der Gucht, Jack Wouterse, Jaap Spijkers, Jeroen van Merwijk, Helmert Woudenberg, Don Duyns, Erik Snel, Marcel Roelfsema, Peer Wittenbols en Nadja Hüpscher.

AFLEVERINGEN
In seizoen 2011/2012 staan negen afleveringen op het programma, namelijk op 11 september 2011, 30 oktober 2011, 27 november 2011, 11 december 2011, 29 januari 2012, 26 februari 2012, 25 maart 2012, 22 april 2012 en 27 mei 2012.

ACHTERGROND
Oscar Kocken is schrijver, interviewer en presentator. Maandelijks verschijnen zijn teksten in ELLE en TM, hij spreekt gevestigde en beginnende auteurs in het Haagse interviewprogramma Literatuur Late Night en stelt theaterprogrammas samen voor Theater Kikker (Utrecht) en het Rozentheater (Amsterdam). In 2008 debuteerde hij met de toneeltekst De Waardin voor De Vrienden van de Dansmuziek. Op dit moment tourt hij samen met Lucas De Man met de voorstelling Bejaarden & Begeerte. Greg Nottrot is toneelregisseur, acteur en presentator. Samen met Floor Leene staat hij aan de basis van het theatergezelschap Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel). Als theaterregisseur kreeg hij naambekendheid met de theaterfeuilletons Vrijdans en Maandageditie en het Nederlandse debuut van Shakespeares Cardenio. Hij was verbonden aan de nieuwkomers van Orkater en Theater aan het Spui. Ander werk van hem was te bezichtigen op de theaterfestivals Oerol, Over het IJ en Festival aan de Werf. * Meer informatie: www.ordevandedag.org



Ingezonden persbericht