Joost de Jonge in het Stedelijk Museum Vianen


Vianen, 20111013 -- Vanaf zondag 30 oktober 2011 is de solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Joost de Jonge te bezichtigen in Stedelijk Museum Vianen. Ruim 25 schilderijen met daarnaast schetsen en tekeningen op papier geven een compleet beeld van het werk van De Jonge. Het thema van de tentoonstelling is de dialoog tussen het realistische en abstracte werk van deze Vianense kunstenaar.

Met zijn kleurrijke schilderijen heeft De Jonge inmiddels naam gemaakt in binnen- en buitenland: Engeland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. 

De tentoonstelling in het Stedelijk Museum laat een unieke samenstelling zien van abstracte werken die aansluiten op het realisme van De Jonge’s jeugdwerk en enkele late stillevens. De combinatie van die twee stromingen laat zien dat er ook tussen abstractie en realisme een dialoog kan ontstaan. Het werk dat op de tentoonstelling getoond wordt, laat de beeldende ontwikkeling zien van een schilder die niet louter uit is op vernieuwing, maar eerder te plaatsen is in een kunsthistorische traditie die zichtbaar teruggaat op kunsttheorieën van Goethe en Steiner en twintigste-eeuwse beeldende kunst als die van Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan en Joan Miró.

Muziek speelt bij De Jonge’s abstracte vormentaal een essentiële rol. De composities die vanuit de muzikale intentie van De Jonge ontstaan, ademen een meditatieve energie waarin organische en antropomorfe vormen herkenbaar zijn. Die vormen weerspiegelen op hun beurt een wereld die herinnert aan de eindeloze kosmos van jeugd en volwassenheid.

De tentoonstelling van Joost de Jonge is te bezoeken van 30 oktober 2011 tot en met 15 januari 2012.

 





Stedelijk Museum Vianen