Ingezonden persbericht


Persbericht

Leiden, 11 oktober 2011

Leids Film Festival houdt zich bezig met (illegaal) downloaden films Groot debat tussen diverse experts over de toekomst van het down- en uploaden van films

Tijdens de Wetenschapsdag op 30 oktober organiseert het Leids Film Festival in samenwerking met de rechtenfaculteit van Universiteit Leiden het programma Law & Film: drie klassieke films waarin Het Recht centraal staat, gevolgd door een debat tussen verschillende experts over het downloaden van films. Is het legaal en vooral: hoe moet dit er in de toekomst uit gaan zien?

De volgende experts zullen zich over deze vraag buigen:


- Bas Vissers - anti-piracy manager Benelux voor Warner Bos. en NBC/Universal


- Marieke Jonker - CEO van Amstelfilm


- Bart Schermer - docent Universiteit Leiden / Considerati


- Andreas Udo de Haes - journalist Webwereld


- Ante Wessels - woordvoerder stichting Vrijschrift

Het debat zal geleid worden door Reindert van der Zaal en Joran Spauwen, advocaten gespecialiseerd in intellectueel eigendom- en mediarecht bij advocatenkantoor Kennedy Van der Laan te Amsterdam.

Het down- en uploaden van films blijft een onderwerp van discussie in Nederland. In april dit jaar liet staatssecretaris Teeven in een 'speerpuntenbrief auteursrecht' weten dat wat hem betreft het downloaden uit illegale bron binnenkort in Nederland wordt verboden. En eind vorige maand lukte het Stichting Brein om via de rechter News-service Europe, een van Europa's grootste usenet-providers, offline te halen omdat het moedwillig auteursrechtelijk beschermde content zou verspreiden. Het Leids Film Festival hoopt met dit debat een bijdrage te leveren aan deze nationale discussie en eventuele toekomstige besluitvorming.