Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

Wüst en Tuitert blikken vooruit op schaatsseizoen

HILVERSUM, 27 oktober 2011 - Regerend wereldkampioene Ireen Wüst en Mark Tuitert zijn zondagmiddag te gast bij NOS Studio Sport. Wüst en Tuitert, de Olympisch kampioen op de 1500 meter, blikken in de studio met Dione de Graaff en Mart Smeets vooruit op het nieuwe schaatsseizoen. In de uitzending zijn ook reportages te zien over de Europees en wereldkampioen Ivan Skobrev, over de nieuwbakken trainer Marianne Timmer en over de succesvolle Control-sprintploeg. De schaatsvoorbeschouwing van ruim een uur is zondag 30 oktober rond de klok van 16.00 uur te zien in de reguliere uitzending van NOS Studio Sport op Nederland 1.

Skobrev: van 'net niet' tot kampioen
Hij is een geval apart. Soms een clown, soms een kille rekenaar, maar boven alles een zeer goede schaatser. Tot vorig jaar was hij de man die altijd aardig meedeed, maar er nooit stond als het moest. Inmiddels kennen we hem als tweevoudig medaillewinnaar op de Olympische Spelen. De Rus volgde Sven Kramer vorig seizoen op als Europees en Wereldkampioen Allround. Zijn naam: Ivan Alexandrovitsj Skobrev. Skobrev, de grote concurrent van de Nederlandse schaatsers, ontving NOS-verslaggever Erik van Dijk thuis in Moskou en vertelt hoe hij uitgroeide van 'net niet' tot kampioen.

Timmer: van topsporter naar topcoach
Drievoudig olympische kampioene Marianne Timmer, die eind vorig jaar haar carrière beëindigde, staat dit seizoen voor het eerst op het ijs als coach. Erik van Dijk ging langs bij de trainer van Team Liga. Timmer en sprak met haar onder meer over de overgang van topsporter naar topcoach.

Control-ploeg: concurrenten én teamgenoten
Van Dijk ging ook kijken bij de Control-schaatsploeg. De beste Nederlandse sprinters staan allemaal onder contract bij de succesformatie van coach Jac Orie. In de zomer bereiden ze zich als team voor op het seizoen, in de winter zijn ze elkaars grootste concurrenten. Een benadering die succesvol is, want de sprintploeg deed vorig seizoen op alle fronten mee om de hoofdprijzen.

In het weekend van vrijdag 4 tot en met zondag 6 november gaat het schaatsseizoen officieel van start met het KPN NK Afstanden in Heerenveen. Voor de NOS betekent dat het startschot van een reeks van vijftien (internationale) schaatswedstrijden die dit seizoen uitgebreid zijn te volgen. Op alle NK-dagen zijn beelden vanuit Heerenveen te zien op Nederland 1 en op nos.nl. De luisteraars van Radio 1 worden via flitsen in de lopende programmering en in de reguliere uitzendingen van NOS Langs de Lijn op de hoogte gehouden van dit toernooi.