Ingezonden persbericht


PERSBERICHT LantarenVenster Rotterdam: concert The Cookers, zondag 30 oktober

Zondag 30 oktober, 20:30, ¤ 19

Ervaring telt, zeker in de jazz. Zet ervaren jazzmusici bij elkaar, en je krijgt al snel een bijzondere formatie. The Cookers, vernoemd naar de liveplaat Night of The Cookers van Freddie Hubbard en Lee Morgan, zijn zonder te overdrijven een 'hard-bop super group'.

De opzwepende hard-bop jazzstijl werd ontwikkeld in de jaren vijftig en zestig, o.a. in reactie op de cool jazz. Hard-bop ligt in het verlengde van de bebop, en vermengt invloeden de rhythm & blues, blues en gospel, vooral in de saxofoon en pianopartijen. Ook de baspartijen zijn een stuk gevarieerder. De bedoeling van hard-bop was deels om toegankelijker te zijn voor een publiek dat bebop niet kende, of er niet echt open voor stond.

The Cookers is een collectief van zeven unieke jazzmuzikanten, waaronder een aantal legendarische instrumentalisten die deze muziek al meerdere decennia springlevend houden. Harper, McBee, Cables, Henderson en Hart kregen allen bekendheid in de zestiger jaren, een periode waarin de hard-bop zijn definitieve vorm vond. Deze musici speelden in belangrijkste bands van die tijd. Hart en Henderson waren leden van Herbie Hancocks Mwandishi. Cecil McBee verankerde Charles Lloyds fantastische kwartet samen met Keith Jarrett en Jack DeJohnette. Billy Harper zat in Lee Morgans laatste groep, in het kwartet van Max Roach, en speelde bij Art Blakey & The Jazz Messengers. George Cables bezette de pianostoel in een indrukwekkende rij bands, zoals die van Sonny Rollins, Joe Henderson, Freddie Hubbard, Dexter Gordon en Art Pepper. David Weiss en Craig Handy zijn de jongste leden van The Cookers. Zij deden hun hard-bop ervaring op bij Bobby Hutcherson, Freddie Hubbard, Charles Tolliver, Roy Haynes en Herbie Hancock.

Ieder bandlid van The Cookers heeft eigen bands geleid, en ieder heeft een uniek individueel geluid. Maar het is zonder twijfel de kracht van het team die de muziek van The Cookers zo bijzonder maakt en diepte geeft. Je hoort dat deze musici bij elkaar meer dan 250 jaar jazzervaring hebben en op meer dan duizend jazzopnames meespeelden. Niet te missen, het optreden van deze 'hard-bop all-star group'!

Wijziging: helaas kan Cecil McBee niet bij dit optreden aanwezig zijn. Hij zal worden vervangen door bassist Michael Bowie.

Bezetting:
Billy Harper - tenorsax
Eddie Henderson - trompet
Craig Handy - altsax
David Weiss - trompet
George Cables - piano
Michael Bowie - bas
Billy Hart - drums

Kaarten voor dit concert zijn online te koop via www.lantarenvenster.nl/jazz en aan de kassa van LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 te Rotterdam.




Ingezonden persbericht