Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Uitreiking Koninklijke Erepenning 045, 2011)

Op zaterdag 29 oktober 2011 reikte burgemeester mw. Y.P. van Mastrigt een Koninklijke Erepenning met bijbehorende oorkonde uit aan het Christelijk Fanfarekorps Juliana. De Koninklijke Erepenning is toegekend ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Juliana. De uitreiking vond plaats tijdens het jubileumconcert dat 's avonds werd gegeven in theater Het Kielzog in Hoogezand.

Koninklijke Erepenning
Een Koninklijke Erepenning kan worden toegekend aan verenigingen of instellingen die minstens 50 jaar hebben bestaan en wordt alleen verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig (of 75-jarig, 100-jarig, etc) bestaan. De activiteiten van de vereniging moeten filantropisch of cultureel van aard zijn. Het besluit tot toekenning wordt genomen door Hare Majesteit de Koningin. Toekenning houdt onder meer in dat de vereniging recht heeft om op zijn briefpapier of gedrukte stukken melding te maken van de onderscheiding door middel van beeld en tekst.

Christelijk Fanfarekorps Juliana
Het Christelijk Fanfarekorps Juliana is op 15 juni 1911 in Sappemeer opgericht als De Christelijke Muziekvereniging `Juliana'. Op zaterdag 29 oktober 2011 wordt het 100-jarig jubileum officieel gevierd met een jubileumconcert.
Het doel van de vereniging is in het destijds vastgestelde reglement als volgt omschreven: "door beoefening der toonkunst mede te werken tot verhoging van Gods eer en tot onderlinge stichting, als mede den smaak voor de kunst te bevorderen".

Juliana is een zelfstandige vereniging met een enthousiaste groep leden. Op dit moment telt het orkest 46 spelende leden, waaronder vijftien jeugdleden. Vrijwel alle jeugdleden, maar ook een aantal volwassen leden, volgen lessen aan de plaatselijke muziekschool. De vereniging heeft op dit moment 148 donateurs, een teken dat velen in de gemeenschap Hoogezand-Sappemeer het voortbestaan van de vereniging van belang vinden. Om de kosten van de vereniging te dekken, zijn naast de donateurgelden ook de inkomsten van de diverse acties onmisbaar, zoals oud papier inzamelen, koekverkoop, bazar of een oliebollenactie. Hierbij is de inzet van alle leden nodig. Ook verschillende subsidies helpen om de kosten te dekken.

Juliana neemt zijn eigen unieke plaats in, onder meer vanwege zijn christelijke grondslag. Juliana werkt vanuit deze beginselen dan ook regelmatig mee (als compleet orkest of kopergroep) aan kerkdiensten of andere samenkomsten met een liturgisch karakter.

Ook onderscheidt Juliana zich door de grote aandacht voor het werven van jonge leden. Door de jaren heen werden er speciale muziekprojecten op een aantal basisscholen gehouden. In 2011 zijn nieuwe muziekinstrumenten aangeschaft voor een muziekproject voor jongeren in samenwerking met de muziekschool en diverse scholen. Verder zijn er initiatieven om een workshop te organiseren in samenwerking met de Johan Willen Friso kapel om de jeugd te enthousiastmeren voor blaasmuziek.

Jaarlijks terugkerende evenementen waaraan Juliana medewerking verleent, zijn bijvoorbeeld: Bevrijdingsconcert, Koninginnedagconcert, Dodenherdenking, Donateursconcert en Kerstconcerten. Specifieke concerten zijn de laatste vijf jaren geweest: 2005: tuinconcert in bejaardencentrum De Burcht 2006: concert samen met fanfarekorps H-S
2007: openluchtconcert in Westerbroek, optreden bij open dag scheepswerf Bodewes, concert met de Famondio Singers 2008: voorjaarsconcert met dwarsfluitensemble Dolce, spelen bij braderie Westerbroek
2009: concert ter ere van jubileum van sportvereniging S.E.S. in het Kielzog in Hoogezand, concert in seniorenflat
2010: optreden tijdens korendag in Winsum, openluchtconcert in het Gorechtpark, concert in de Vredekerk
2011: concert met fanfarekorps H-S en fanfare In Corpore uit Wagenborgen.

Daarnaast doet Juliana ook regelmatig mee aan concoursen, zoals in 2004, 2006 en 2008 het bondsconcours.

Juliana heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de stichting `Proms Concerten Gorecht' van het Regionaal Cultuurplan Gorecht plus (op initiatief van de provincie Groningen). Juliana heeft meegewerkt aan alle drie concerten, op drie verschillende locaties en verdeeld over drie jaren. Daarbij werd samengewerkt met andere orkesten en artiesten. Een leerzame en bijzondere ervaring voor zowel de muzikanten als het publiek. Het publiek maakt hierdoor kennis met tal van facetten in de muziek: muziek van de fanfare en muziek van de artiesten zoals Ernst Daniël Smit en Margriet Eshuijs.