Rijksvoorlichtingsdienst

Teeven scherpt toezicht delinquenten aan

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil komend jaar een verdubbeling van het gebruik van elektronisch toezicht op delinquenten die onder voorwaarden terugkeren in de samenleving. De maatregel moet voorkomen dat slachtoffers van misdrijven weer worden geconfronteerd met hun dader. Met het elektronisch toezicht kan immers worden gecontroleerd of een delinquent zich ook houdt aan voorwaarden zoals een locatie- of contactverbod. Bij overtreding van de voorwaarden wordt de dader opnieuw aangehouden en ingesloten. Teeven wil het elektronisch toezicht vooral inzetten bij zedendelinquenten, daders van huiselijk geweld, gewelddadige overvallers en crimineel gedrag van jongeren. Met de maatregel is zo'n vier miljoen euro gemoeid. De aanscherping staat in een brief van staatssecretaris Teeven aan de Tweede Kamer over de aanpak van recidive.

Elektronisch toezicht wordt opgelegd door de rechter op vordering van de officier van justitie. Jaarlijks gaat het nu om zo'n 180 gevallen. Om de verdubbeling tot stand te brengen heeft staatssecretaris Teeven daarom met het Openbaar Ministerie afgesproken dat voortaan bij het eisen van voorwaarden altijd nadrukkelijk wordt overwogen of elektronisch toezicht moet worden ingezet. De Reclassering houdt het toezicht op de naleving van de voorwaarden.

De verdubbeling van het elektronisch toezicht is onderdeel van een brede aanpak van recidive. Naast het feit dat de dader straf moet ondergaan, moet straffen ook bijdragen aan het beschermen van de rechtsorde en de belangen van slachtoffers. Daarnaast moet de straf ook gericht zijn op een gedragsverandering bij de dader. Door het tegengaan van herhalingscriminaliteit worden nieuwe slachtoffers immers voorkomen.