Ingezonden persbericht


Zaandam, 30 oktober 2011

Nacht van de Nacht in licht Noord-Holland

Ruim 2000 Noord-Hollanders omarmden de 'duisternis'

Met zestien graden buitentemperatuur was het goed toeven voor alle bezoekers van de maar liefst 43 Nacht van de Nacht-activiteiten. Het bleek ook warm genoeg voor vleermuizen om op jacht te gaan en de Nacht op te luisteren. Meer dan 2000 mensen, onder wie veel kinderen, genoten van spooktochten, donkere vaarroutes, vleermuisexcursies, huiskamerconcerten en duistere dichters. De duisternis was weer heerlijk, maar al het licht in de provincie viel ook op.

Tientallen kantoren, kerken, bruggen, torens en monumenten stonden in het donker. Vijftien Noord-Hollandse gemeenten werkten actief mee aan deze Nacht van de Nacht van 29 oktober. Vijftien bedrijven waaronder Tata Steel, ING en een groep bedrijven met grote gebouwen aan de Zuidas van Amsterdam deden ook mee door bijvoorbeeld kantoorverlichting te doven. De hele Heerhugowaardse wijk Butterhuizen deed het licht uit. Het hielp de ongeveer 2000 mensen die bij 43 activiteiten in de hele provincie genoten van de nachtelijke buitenlucht om de kwaliteiten van duisternis te ondergaan. Met een buitentemperatuur van 16 graden namen bat-detectors veel vleermuizen waar. Wandelaars hoorden in het donker vaak niets behalve een wakker schaap of een uil en deelnemers van boottochten roken moerasgeuren doordringender dan anders. Maar complete duisternis? Zeker niet. Zelfs in de donkerste gebieden van Noord-Holland, zoals op Texel, in de duinen van Zuid-Kennemerland, rond eendenkooien en in drassige polders hadden mensen last van licht. De buitenverlichting van een hotel aan de Waddenzee deed 'pijn aan de ogen', bij eendenkooi 't Zand zag men de lichten van windmolens, in de duinen bij Haarlem was 'de lichtreflexie van Schiphol en de kassen van Aalsmeer duidelijk waarneembaar', en hoewel de Kalverpolder geen lichtbron had kon men in de bootjes daar een boek lezen met het licht van de Zaanse industriegebouwen. Noord-Holland blijft 's nachts een van de lichtste gebieden van de wereld.

Lichthinderkaart meteen een fenomeen

Als je aandacht hebt voor duisternis valt licht je extra op. Voor meer duisternis moet onnodig licht wijken. Om dat onnodige licht in kaart te brengen hebben de Natuur- en Milieufederaties als onderdeel van de Nacht van de Nacht de Lichthinderkaart ontwikkeld. Via deze interactieve kaart op de website van de Nacht van de Nacht konden mensen aangeven van welk kunstlicht ze last hebben. Binnen anderhalve maand hebben Noord-Hollanders 229 meldingen geplaatst! 105 hiervan gaan over openbare verlichting. De straatlantaarn is het irritantst: 'Ik kan zonder bedlampje in bed stappen en hoor de uil niet meer roepen'. Verder wordt de verlichting van fietspaden en snelwegen vaak als overbodig en storend genoemd. Op de tweede plaats van hinder staat de categorie licht uit en van gebouwen, waarbij onder meer kantoren en kassen genoemd worden en opvallend vaak scholen en kinderdagverblijven. De Milieufederatie Noord-Holland probeert drie lichthindermeldingen nog vóór 2012 op te lossen. Het is d uidelijk dat de meldingen slechts het topje van de ijsberg van lichthinder laten zien. De Milieufederatie wil dan ook met de provincie en met de Noord-Hollandse gemeenten kijken welke structurele oplossingen er mogelijk zijn.

Altijd donker

Met de zevende Nacht van de Nacht vragen de Natuur- en Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. Het blijft gelukkig niet bij één nacht. Steeds meer bedrijven en gemeenten nemen maatregelen om onnodige en hinderlijke verlichting tegen te gaan. Naar aanleiding van de Nacht van de Nacht 2011 kondigt de gemeente Zandvoort aan alle openbare verlichting na twaalf uur 's nachts te dimmen. En de gemeente Wormerland onderzoekt 'of het initiatief van de Nacht van de Nacht voortgezet kan worden in meer structurele vorm'.