KNHS

Jan van Beek kampioen in Barchem
30 oktober 2011


BARCHEM (KNHS) Twee vlekkeloos verlopen eventingdagen in de schitterende omgeving van Barchem leverde negen terechte medaillewinnaars op. In de klassen M en L waren de verschillen in de top van het klassement minimaal. De jonge moeders Marieke ten Cate (Nijmegen) en Nienke Monden-Otjens (Etten-Leur) trokken aan het langste eind. In de klasse Z was de strijd niet minder hevig, maar na dressuur, springen en cross stak Jan van Beek (Rijsbergen) toch met kop en schouders boven de concurrentie uit.

Jan van Beek bekroonde een uitstekend seizoen, waarin hij deelnam aan het EK Eventing voor senioren en zich via de viersterren wedstrijd in het Franse Pau in het Olympische kader reed. Toch kwam de titel met de achtjarige merrie Woloma (v. Karandasj) als een verrassing. Na dressuur stond de combinatie slechts zevende. Dankzij een foutloos springparcours klommen Van Beek en Woloma al wat op, de foutloze cross (5,2 tijdfouten) leverde de titel op. Akarlos van dressuurwinnaar Tim Lips schoot langs de eerste van twee punten (hindernis 5/6), tussenklassementleidster Lara Siemons kreeg met Mr Goldlander twee weigeringen in het terrein. De cross was zoals het hoort in een eventingwedstrijd bepalend. Van Beek, een 35-jarige professioneel ruiter/ instructeur uit Rijsbergen: Het was een mooie cross met alles erin. Je moest overal goed opletten. Deze overwinning is een verrassing, deze wedstrijd stond helemaal niet op de planning. Ik rijd Woloma eigenlijk alleen voor het behalen van het sportpredikaat. Dit was haar tweede Z-wedstrijd. Woloma is goed in alle drie disciplines, maar haar allergrootste plus is haar karakter. Mara Klaver leidde de merrie op tot het M. Zelf werd de Zeeuwse zesde met Oeterma (v. Indoctro).

Minstens even verrast en blij was Jiska Ros (27). Ze pakte met de negentienjarige Ice Beau zilver. Dit is zijn laatste wedstrijd. Mijn doel was een fijne cross rijden. Onderweg heb je geen tijd om te genieten, omdat je te gefocust bent op de tijd. Maar toen ik over de finish kwam, kon ik nagenieten van mijn ritje. Ik heb prachtige dingen beleefd met Ice, onder meer twee EKs voor Landelijke Ruiters gereden. Nu mag hij het rustig aan gaan doen. Ik hoop dat ik iemand kan vinden die recreatief, misschien wat B en L met hem gaat rijden. Je moet Ice niet stilzetten! Ros en de volbloed Ice Beau niet de beste springer, maar een heerlijke crossmachine in het terrein reden de cross binnen de tijd. Daarin slaagde verder alleen Rik Haves en Andorra (v. Cardento). De jonge combinatie eindigde als vierde, achter Jenny van Rijsewijk met Vision of Emilion (v. Emilion).

Doorzetten
Pakte Van Beek een voorsprong van bijna zeven punten, in de klasse M was het verschil tussen de nummers 1, 2 en 3 telkens een-tiende punt. Om een indruk te krijgen: een seconde tijdsoverschrijding in de cross levert viertiende strafpunt op. Ook hier was de cross doorslaggevend. Overtuigend dressuurwinnares Francoise Rey zakte naar de vijfde plaats door een weigering. Andere kanshebbers, zoals Jan van Beek met Unbelievable en Hilde Geerts met Wacordia, haalden de finish niet. Marieke ten Cate maakte in het springparcours een fout en deed twee seconden te lang over de cross, maar ze kon het lijden. Met haar zevenjarige schimmel Koekeroekus (v. LOrage van de Lozerheide) is ze de nieuwe titelhouder. Charlotte Kleinsmann (21) pakte zilver met Zambezi-K (v. Lupicor), Niels Huizinga (17) zoon van oud-ponybondscoach Jan won brons met Legananny Optimist Gh (v. King Persian).

Dit had ik écht niet verwacht, reageerde de dertigjarige kampioene blij. Ik heb drie jaar B gereden, ik viel er telkens af. Dit seizoen gingen we in een keer door de L en dan hier M-kampioen worden. Koekeroekus Koekie is heel veelzijdig. Hij heeft fijne gangen, een super galop en veel springvermogen. Hij is onzeker. Ik moet hem het vertrouwen geven en in het begin deed ik dat niet. Iedereen zei: verkoop hem toch. Rob Janssen, mijn instructeur, was de enige die altijd in Koekie bleef geloven. Ik heb doorgezet en nu springt Koekie alles voor me. De Nijmeegse amazone combineert haar drie paarden met een baan als advocaat en het moederschap. Gewoon hard doorwerken, lacht ze, soms zit ik om elf uur s avonds nog op mijn paard.

Het gaat lukken
Opluchting was misschien wel de beste benaming voor de L-kampioene, Nienke Monden-Otjens. Ik pakte er al zo vaak naast. Stond ik goed na dressuur en springen, maakte ik een stomme fout in de cross, vertelt de 33-jarige amazone uit Etten-Leur. Ik kwam hier echt naartoe met de instelling: nu gaat het lukken. En het lukte. Met Uncle Jo (v. Opium), die ze twee jaar geleden als Z1-dressuurpaard kocht, ging ze na dressuur ruim aan de leiding. Een balk in het springparcours kon ze zich zelfs veroorloven. Het springparcours stond niet erg hoog, maar dat is onze minste kant. De cross was heel mooi, met stiekem toch wel tricky dingetjes erin. Uncle Jo liep super. Hij pakt heel goed aan in het terrein en is fijn te rijden. Ik kan hem tot de laatste galopsprong voor de hindernis laten lopen, dat scheelt natuurlijk veel tijd. Het is een super braaf paard, mijn nichtje van tien rijdt erop. Monden beviel in maart van een dochter, Barchem was na IJsselsteyn pas de tweede cross dit jaar.
De vijftienjarige Emma Laarkamp met ZZ Joy (v. Mantovani) en springruiter en Helicon Deurne docent Mans Buurman met Miss Handsome (v. Caretano Z) flankeerden de Brabantse kampioene op het podium.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen
Barchem, 28-29 oktober, KNHS kampioenschappen eventing paarden

Klasse Z:

1. Jan van Beek (Rijsbergen) Woloma 57,7

2. Jiska Ros (Wijhe) Ice Beau 64,6

3. Jenny van Rijsewijk-Voskens (Oisterwijk) Vision of Emilion 64,9

Klasse M:

1. Marieke ten Cate (Nijmegen) Koekeroekus 56,3
2. Charlotte Kleinsmann (Amersfoort) Zambezi-K 56,4
3. Niels Huizinga (De Rips) Legananny Optimist GH 56,5

Klasse L:

1. Nienke Monden-Otjens (Etten-Leur) Uncle Jo 67,67%
2. Emma Laarkamp (Zuidschermer) ZZ Joy 67,33%
3. Mans Buurman (Roggel) Miss Handsome 65,22%