Ingezonden persbericht


Persbericht

Leiden, 30 oktober 2011

Avé wint distributieprijs Iron Herring 2011

Leids Film Festival reikt 10.000 euro uit aan regisseur Konstantin Bojanov

Gisteravond heeft Avé (2011) van Konstantin Bojanov de unieke distributieprijs van het Leids Film Festival, de Iron Herring-award, gewonnen. Dit betekent dat het festival 10.000 euro zal geven aan de distributeur die deze film aankoopt en uitbrengt in de Nederlandse bioscopen. Regisseur Konstantin Bojanov nam de prijs duidelijke geëmotioneerd in ontvangst uit de handen van Lee Marshall, recensent voor Screen International, die namens de jury het eindrapport presenteerde.

De jury, bestaande uit Pieter Keereman (hoofd programmering Cinema Novo Film Festival Brugge), Hannah McGill (filmcriticus en voormalig artistiek leider Edinburgh Film Festival) en Lee Marshall, spraken van een hartverwarmende, verrassende film. Zowel dramatisch sterk als humoristisch en cinematografisch verbluffend. Ook de andere 7 genomineerde films waren sterk, volgens de jury, en verdienen het om gedistribueerd te worden. Maar Avé sprong eruit. "Hij gaat onder je huid zitten", aldus Marshall. Het festival gaat komende weken op zoek naar een distributeur voor de winnende film.

Het Leids Film Festival ging afgelopen dinsdag van start met de film Margin Call. Het festival loopt nog (er zijn de hele avond nog films te zien) maar de organisatie kan alvast terugkijken op een succesvolle zesde editie. Nieuwe programmaonderdelen als Science & Cinema en Law & Film, de laatste in samenwerking met het Kennisfestival Leiden, werden zeer goed ontvangen en ook was er, na het aanvankelijke tumult, niets dan lof voor de voorstelling van Life of Brian in de historische Pieterskerk. Het festival trok dit jaar naar schatting tegen de 25.000 bezoekers.

Synopsis Avé

Tijdens het liften van Sofia naar Ruse ontmoet Kamen het 17-jarige weggelopen meisje Avé. Bij elke rit bedenkt Avé nieuwe identiteiten voor hen, totdat haar dwangmatige leugens hen dieper en dieper in de problemen brengen. Hoewel Kamen tegen zijn zin in dit avontuur wordt binnen gesleept, wordt hij toch verliefd op Avé.



Ingezonden persbericht